В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се

...
В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се
Коментари Харесай

Експерт за дерогацията: Политическите интереси на сглобката надделяват над националните

В период до 1 октомври 2024 година, когато дефинитивно се анулира дерогацията, „ Лукойл Нефтохим Бургас ” би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Това взеха решение депутатите. Целта е да се предотврати спомагателен скок в цената на бензина и дизела, които по този начин или другояче сега вървят нагоре.

„ Решението на Народното събрание демонстрира, че политическите ползи на обединението, некоалицията, „ сглобката ” надвиват над националните ползи. Това решение не е обосновано от изчерпателен разбор на обстоятелства и данни, а стъпва по-скоро на желанието да не се основава политическо напрежение ”, разяснява пред  енергийният специалист Мартин Владимиров.

Дали решението е в интерес на потребителите на горива, специалистът изясни: „ Не е, тъй като макар дерогацията, българските консуматори заплащат близки до междинните цени в Европа. Данъците в България са ниски, което прави цените да наподобяват изкуствено ниски. Реално обаче суровината, посредством която се създават тези горива в рафинерията, е 20% по-ниска, в сравнение с цените на нефта на международните пазари. Руският нефт е доста по-евтин сега ”, добави той.

Владимиров уточни, че от няколко месеца Центърът за следване на демокрацията прави подробни разбори на структурата на пазара на горива и на доставки на недопечен нефт. „ Излизат две изводи: Първо - че цената на горивата би трябвало да е близо 30 стотинки по-ниска, в сравнение с е сега, в случай че дерогацията действително се осъществяваше по метода, по който чакахме всички. Второто умозаключение е, че няма механически и стопански спънки рафинерията да работи с неруски нефт. Преминаването от съветски към неруски нефт трябваше да се случи доста по-бързо ”, акцентира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР