В срещите си вчера и днес с правителствени и парламентарни

...
В срещите си вчера и днес с правителствени и парламентарни
Коментари Харесай

Вигенин приключи в Армения визитата си в региона на Южен Кавказ с нов апел за мирни усилия

В срещите си през вчерашния ден и през днешния ден с държавни и парламентарни водачи, специфичният представител на Парламентарната асамблея на ОССЕ за Южен Кавказ Кристиан Вигенин повтори нуждата от разрешаване на спора в Нагорни Карабах, като се регистрират ползите на хилядите хора, пострадали от него.

В Ереван, на 29 и 30 септември, Вигенин се срещна с арменския президент Серж Саргсиян, ръководителя на Народното събрание Ара Баблоян, министъра на външните работи Едуард Налбандиян, министъра на защитата Виген Саргсиян и членове на арменската делегация към ПА на ОССЕ. Също по този начин той се срещна с представители на гражданското общество, студенти от Ереванския държавен университет, както и с поданици на село Талиш, които са дали човешки жертви и са понесли тежки материални вреди при интензивните военни дейности през април 2016 година

„ След като тази седмица се срещнах с хора и от двете страни на линията на контакт, които не престават да страдат от нестихващия десетилетия спор, дублирам - това би трябвало да спре! ", сподели специфичния представител Кристиан Вигенин. „ Конфликтът към момента въздейства върху живота на стотици хиляди хора. Независимо дали са подложени на терора на ежедневните нарушавания на примирието, които не престават по линията на контакт или на нещастието да са изселени от домовете си в продължение на години, при всички положения страдат хората. Необходима е незабавна и сериозна политическа интервенция, с цел да получат мир. "

Вигенин акцентира твърдата си поддръжка за работата на Минската група и нейните съпредседатели, само че акцентира на голямата отговорност, която носят политическите водачи на участващите страни. Той приветства проектите за среща сред президентите на Армения и Азербайджан в близко бъдеще.

„ Страните от Южен Кавказ са изпълнени с гласове за мир, тъй като те са тези, които страдат от спора. Моят проект е да работим с сътрудниците ми от Парламентарната асамблея на ОССЕ, с цел да увеличим чуваемостта на тези гласове и да допринесем за намирането на трайно решение на споровете ", сподели той.

В Ереван, Вигенин се срещна и с ръководителя на де факто Народното събрание на Нагорни Карабах.
Срещите в Армения следваха срещи в Азербайджан и Грузия, провели се по-рано през тази седмица. Вигенин постоянно акцентира, че ролята на парламентарния разговор може да окаже огромно въздействие върху процеса на разрешаването на спора и при своите визити той предизвиква усилените контакти сред депутатите в района. Посещението тази седмица е част от действия, които той подхваща в качеството си на Специален представител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР