В срещата взеха участие и експерти от ЮЗДП ДП.Работната среща

...
В срещата взеха участие и експерти от ЮЗДП ДП.Работната среща
Коментари Харесай

Участници от Централна и Източна Европа се срещнаха, за да обсъдят мерки за запазване и подбряване на екологичния коридор Рила-Верила-Краище

В срещата взеха присъединяване и специалисти от ЮЗДП Директива за птиците.

Работната намира се организира в Австрия и Чехия в дните от 30 май до 3 юни.

„ Основната цел на „ SaveGREEN – Защита на функционалността на трансгранични значими екологични коридори в Дунавския басейн “ е да подкрепи запазването на трансгранично значими екологични коридори, каквито са в нашия случай региона на Рила, Верила и Краище, а в другите страни постоянно и трансгранични и екологични коридори “. Това сподели Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие.

В срещата се включиха над 30 участници от сътрудниците по плана от Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България и Украйна.

Бяха посетени няколко екологични територии, а една от задачите е участниците да се срещнат със характерните проблеми, които съществуват в тях, от една страна, а от друга да се срещнат с опита, който локалните сътрудници и организации имат в опазването на екологичните коридори.

„ Посетихме построени зелени мостове за прекосяване на дивите животни като качеството на осъществяването и поддържането на инфраструктурата е на много положително равнище. Колегите от Австрия ни демонстрираха на практика построени уреди, отговарящи на всички интернационалните практики в тази посока. Възможно е и при нас по този начин да наподобяват нещата, само че това зависи от взаимните старания на организациите и институциите, които дават отговор освен за пътната инфраструктура, само че и за стопанисването на прилежащите територии. Това е една от слабостите, които съществуват в Австрия. Там, в съответния случай, прилежащите територии бяха доста постоянно частни земи и е нужна продължителна работа и постигане на съглашения по какъв начин да се обезпечи нужната растителна завивка, по която животните да минават необезпокоявано “, посочи Петко Цветков.

В посетения регион в Чехия се оказа, че главен проблем се явява запазването на екологичната съгласуваност в границите на този предпазен ландшаф, който се нарушава от застрояването, обвързвано с туризма от една страна и от друга построяването на транспортна инфраструктура в периферните територии.

SaveGREEN предизвиква междусекторното и транснационалното съдействие, както и построяването на изцяло ноу-хау за създаване на съответни решения, ориентирани към възстановяване, възобновяване и опазване на функционалността на основните екологични коридори в долините на Карпатите, Алпите и планините в България.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР