В средносрочен план най-големият проблем за България е инфлацията, в

...
В средносрочен план най-големият проблем за България е инфлацията, в
Коментари Харесай

Президентът: В средносрочен план най-големият ни проблем е инфлацията, в дългосрочен - демографията

В средносрочен проект най-големият проблем за България е инфлацията, в дълготраен - демографията. Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на форума на сп. The Economist " The World Ahead 2023 " в София, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той означи, че българите имат най-ниски персонални запаси в Европейския съюз. Разликата сред брутния вътрешен артикул на глава от популацията сред София и последната община е четири пъти и половина, уточни Радев. " Това не е добре за една развита европейска страна, каквото България претендира, че е ", добави президентът.

Българската стопанска система е част от европейското и световно икономическо пространство, където текат динамични процеси – стопански и политически, изясни Радев и добави, че това пространство е било разтърсено от рецесии. 2022 година, с изключение на година на войната, е и година на галопиращата инфлация, а тя води до изостряне на общественото разслоение, което от своя страна води до политически рецесии, изясни президентът и добави, че тези рецесии въздействат и на стопанската система.

Най-вероятно няма да се върнем към демократичния пазарен модел от преди рецесията 2008 – 2010 година и от преди пандемията. Повече от 750 милиарда се вложиха за възобновяване на стопанските системи посредством проектите за възобновяване и резистентност, означи Радев.

Според президента огромният въпрос е докога и по какъв начин ще оказват помощ страната и европейските институции. Очевидно е, че има потребност от държавна интервенция, когато има огромна динамичност и рецесии, сподели Радев и добави, че ще бъде проблем преходът назад към пазарна стопанска система.

„ Той евентуално няма да се случи в целокупност, ще има някакъв разбъркан модел – държавна интервенция и пазарна стопанска система “, разяснява президентът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР