В средата на юни по предложение на кмета Здравко Димитров

...
В средата на юни по предложение на кмета Здравко Димитров
Коментари Харесай

Пловдив се отказа да ограничава паркирането на електромобилите

В средата на юни по предложение на кмета Здравко Димитров Община Пловдив разгласява за публично разискване предложение за изменение на наредбата си за паркиране в " Синя зона " в града., а по-късно да се заплаща на час. Основният претекст на общинската администрация бе, че компания за споделено пътешестване печели на гърба на общината (визираше се услугата SPARK, която работи в София и Пловдив и разполага с към 100 автомобила в града).

В последна сметка след приключването на 30 дневния период за публично разискване общината вкара предлагането за разискване в комисията по превоз на Общинския съвет, след което документът влезе в дневния ред на съвещанието на 2 август, само че към този момент с отпаднало предложение за ограничение на безплатния престой.

От оповестените документи преди съвещанието на ОБС се вижда, че с изключение на от самите SPARK мнения срещу предлагането на кмета са изпратили още от Американска комерсиална камара посредством своя основен изпълнителен шеф Петър Иванов, от сдружението " Национално посланичество на " (BESCO), представлявано от шефа си Добромир Иванов, един от огромните вложители в района " Шнайдер електрик " посредством, както и общинските съветници от " Демократична България - обединяване " Веселина Александрова, Веселка Христамян, Владимир Славенски и Добромира Костова.

Всички те считат, че предлагането в сегашния му тип би навредило на града. Припомня се, че Пловдив е, а ограничение вместо стимулиране потреблението на коли с по-ниски излъчвания е мощно притеснително на фона на европейските практики и повишаващите се цени на горивата.
Реклама
На провелото се на 2 август съвещание заместител кметът по превоз, Тодор Чонов, разяснява отпадането на предлагането заради входираните голям брой мнения и възражения. Според думите му община Пловдив " приветства мощно развиването на електромобилността " и даде образец с сдружението " ", опериращите в града и.

В коментар за Капитал Чонов преповтори казаното като добави, че изначално предлагането е било по концепция на чиновници на Оперативна програма " Паркиране и репатриране " заради престоя на част от колите на упоменатата към този момент компания, само че при изразеното противоречие от страна на обществеността и бизнеса, са решили, че не е моментът за въвеждането на такова ограничаване. Това би се случило когато електрическите автомобили набъбнат доста. Към този миг издадените стикери за паркиране на електрически автомобили в " Синя зона " са към 320 (под 15% от всички места в Синя зона). В КАТ Пловдив съгласно зам-кмета са регистрирани общо към 600 е-автомобили.
SPARK стъпи в Пловдив през май 2021 година Автор: Георги Куманов
След отдръпването на предлагането за Капитал изпълнителният шеф на SPARK Стефан Спасов разяснява, че в последна сметка среща с общината " беше осъществена и на нея изложихме главните си терзания, както за публичния интерес, който сходна смяна би засегнала съществено, по този начин и за бизнес средата за новаторски услуги на територията на община Пловдив. "
Свързани публикации Околната среда и водите: първи стъпки в превзетата цитадела 29 юли 2022, 06:14 Въздухът на Пловдив: мръсно, с очаквания 28 юли 2022, 15:48 Бъдещето на електрическите коли е в дребните акумулатори 19 юли 2022, 09:19 Накъде желае да се развива Пловдив 15 юли 2022, 06:07 Как Планът за възобновяване ще помогне на електрическите автомобили 11 юли 2022, 13:11 Община Пловдив стартира война с електрическите автомобили 11 юли 2022, 12:11 Стартъпът AVER желае да е новият състезател на пазара за споделена подвижност в София 28 юни 2022, 12:31 Пазарът на коли в България: малко предложение и по-високи цени 20 май 2022, 11:29 Подготвя се стремително създаване на зарядни за електрически автомобили в България 23 февруари 2022, 17:09 Споделените коли Spark влязоха и в Пловдив 17 май 2021, 13:39 Вижте още публикации Посетете секцията Капитал Пловдив Специалното издание, отдадено на втория район в страната. Редакцията на вестника под тепетата следи политиката, стопанската система, бизнесът, инфраструктурата и културата в района. Всички текстове за района може да откриете тук. Към рубриката Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР