В средата на юли се очаква да излязат първите изравнителни

...
В средата на юли се очаква да излязат първите изравнителни
Коментари Харесай

Възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода се очаква през юли

В средата на юли се чака да излязат първите изравнителни фактури за възобновяване на суми по остарели сметки за газ, парно и топла вода. Това разгласи пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Това става допустимо, откакто депутатите гласоподаваха измененията в Закона за енергетиката, които регламентират предоговорените цени на синьото гориво сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “.

Преди потребителите да почувстват действително отстъпката във фактурите си – има много дълъг развой. 

В рамките на 30 дни Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да утвърди новите цени на газа от август 2019 година до 31 март. След това до 20 дни „ Булгаргаз “ би трябвало да направи преизчисления и да подпише със своите клиенти – индустриални потребители, топлофикационни сдружения, снабдители на газ. 

След подписването на това съглашение публичният снабдител има 14 дни да преведе назад съответната сума. Едва тогава може да се направи преизчисление на цената за крайния консуматор. 

С първата допустима сметка, откакто бъде извървяна процедурата, хората, които заплащат своите сметки на база месечно ползване – ще получат понижение в цената. Ако разликата е по-голяма от сумата, която той дължи – това приспадане ще продължи до стопяване на разликата “, посочи енергийният министър.

Петкова съобщи, че почти 72 млн. лева ще получат топлофикационните сдружения от страна на „ Булгаргаз “, крайните доставчици - над 22 млн. лева, а промишлеността - сред 5 и 7 млн. лева

Енергийният министър уточни, че има добър разговор с българския бизнес, само че са имали да вземат решение тежки проблеми. Тя разяснява, че промишлеността е поискала оставката ѝ, тъй като до тях е достигнала погрешна информация.

„ Не знам по какъв начин може да има такова изказване, че желая да отклоня 45 млн. лева? Може да е неточност в връзката, само че това, което е достигнало до българския бизнес не дава отговор на истината “, сподели още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР