В средата на януари Мохамед Али щеше да навърши 82,

...
В средата на януари Мохамед Али щеше да навърши 82,
Коментари Харесай

Спортни хроники: Той обичаше „специалитети“ от човешко и уплаши Мохамед Али до смърт

В средата на януари Мохамед Али щеше да навърши 82, само че към този момент съвсем осем години великият боксьор не е измежду нас. Една от най-значимите фигури в историята на 20 век обаче постоянно ще се помни освен с достиженията си на кръга, само че и с политическите си и публични възгледи.

Али общуваше с президенти, папи, Далай Лама и велики диктатори. Опитваше се да сдобри Съветския съюз и Съединените щати и призоваваше за мир Саддам Хюсеин. Биеше се с борци и руски боксьори. Не се опасяваше от мафията и държавното управление, само че най-малко един път изпита огромен боязън. Истински смут!

Случи се в Африка през 70-те години на предишния век, когато на пътя му застана човек, прочут на целия свят като Касапина от Уганда.

Тази есен ще се навършат 50 години от боксовото шоу Rumble in the Jungle в Заир, в което Али побеждава Джордж Форман.

Ако инцидентно не знаете детайлности, преди половин век диктаторът Мобуту Сесе Секо прави същото, което саудитската промоция Ryadh Season прави през днешния ден. Само че парите на Мобуту не са от нефт, а от рандеман на мед и национализация на непознати компании и компании. Първокласен бокс, доста известни посетители, писатели, художници и публицисти от цялостен ​​свят, музикален фестивал и публикации в бутикови списания вид „ какво да вършиме в Киншаса това лято “.

Според слуховете, популяризирани с десетилетия, Мобуту желае да се качи на кръга против Али, само че неотдавна биографът на първенеца Джонатан Ейг сподели в известен подкаст, че не водачът на Заир е имал предпочитание да премери сили с легендата, а Иди Амин Дада – Касапина от Уганда.

Сега, от дистанцията на времето, тази легенда в действителност придобива някакъв смисъл, тъй като Мобуту е прочут с всичко друго, само че не и със спортните си заложби и достижения, само че Амин е извънредно физически талантлив човек, реализирал триумфи в младостта си като боксьор, плувец, баскетболист и ръгбист.

Специално на кръга, Иди Амин е народен първенец, състезаващ се в полутежка и тежка категория. Твърди се, че през 50-те години няма еднакъв в страната.

„ Станах първенец на Уганда в тежка категория през 1951-ва, а на идната година – отличник на цяла Източна Африка. Никой не ме победи, тъй че към момента съм първенец на страната в тежка категория. Никой не желае да се бие с мен “, споделя през 1976-а диктаторът, а съгласно историческите извори, той печели множеството от успехите си с нокаут още в първите рундове.

Съществува разбиране, че Али отхвърля да се качи на кръга против него, с цел да не се одобри това като поддръжка на диктатурата му и погазването на човешките права в страната, само че в реалност Иди Амин се разграничава от Мобуту Секо единствено по равнището на жестокост. А най-великият, слагал ръкавиците, няма никакви проблеми с водача на Заир.

А и неприятният имидж на Иди Амин не попречва на Мохамед да лети до Уганда за среща с него. Въобще – сходни неща в никакъв случай не го стопират да поддържа връзка с който и да било, без значение от религия, раса и политически възгледи. Твърди се, че залогът за възможна победа в мача е бил 500 хиляди $. Да, 10 пъти по-малко, в сравнение с този в Rumble in the Jungle, само че въпреки всичко доста пари за тези години.

Според Джонатан Ейг, тогава Али бързо се отказал от концепцията за мач. „ Този ​​човек е вманиачен! Трябва незабавно да се махаме отсам! Ако го удрям, ще ме убият. Ако изгубя, отново могат да ме погубят “, декларирал боксьорът.

Иди Амин завзема властта в Уганда през 1971 година по време на кървясъл боен прелом. Смята се, че е виновен за гибелта на към 400 хиляди души.

„ На война, когато няма какво да се яде и някой от другарите ти е ранен, можеш да го убиеш и да го изядеш, с цел да оцелееш. Ям човешко месо. Много е солено, даже по-солено от леопардовото… “, гласи вцепеняващ откъс на думи на Касапина от Уганда.

Злият му темперамент се демонстрира още през 1962-ра, когато командва част, изпратена против крадци на добитък. Всички хванати са пребити свиреп и с потрошени кости са заровени живи.

От търговия с оръжие Амин натрупа благосъстояние, а откакто става президент, подписва брак с 30 дами по едно и също време. И стартира лов на политически съперници. Първите му жертви са 5-6 хиляди офицери от армията му. Наказанията са показни и жестоки – отрязване на крака, провесване на куки, средновековни мъчения…

Твърди се, че във фризерите в президентския замък постоянно имало сбирка от отрязани човешки елементи. А готвачите приготвяли на Иди Амин „ специалитети “ от човешко.

Негови жертви стават и омръзналите му към този момент дами. Забавлявал се, като хвърлял хора на гладни алигатори. В неговите тенджери попаднали министри и даже висшият свещеник на Уганда.

Лекари от Израел, които постоянно го преглеждали, споделят, че Амин Дада страдал от сифилис и съществени увреждания на мозъка. Накрая диктаторът бяга при Кадафи с четири дами и 30 деца, а през 2003-та умира в Саудитска Арабия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР