В средата на третата седмица от руската инвазия в Украйна

...
В средата на третата седмица от руската инвазия в Украйна
Коментари Харесай

На живо: Прегорите за мир в Украйна продължават днес с надежда за пробив

В средата на третата седмица от съветската инвазия в Украйна двете враждуващи страни за първи път дават индикации, че може да има прогрес в договарянията посред им. Очаква се, че през днешния ден делегации на Киев и Москва още веднъж ще се видят онлайн. Според Михайло Подоляк, който е консултант на украинския президент Зеленски, Кремъл за първи път стартира да подхожда градивно към разговора. Не е ясно обаче дали евентуалният прогрес е реализиран по филантропичната тематика или по въпроса за възможното прекъсване на огъня.

Противно на упованията за пробив по линия на дипломацията, през уикенда насилието продължи да ескалира. Руските сили удариха трен, пренасящ бежанци от фронтовите градове, обстреляха с ракети украински подготвителен център край полската граница, където би е имало и натовски инструктори и заплашиха запада, че ще бомбардират оръжейните доставки за армията на Киев. В украинската столица почина първият западен публицист. Кремълските сили в окупираните територии ускориха пък репресиите против бунтуващото се население, започнаха да отвличат кметове и да назначават тяхно място проруски марионетки.

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан от своя страна предизвести, че Русия ще заплати " сурова цена ", в случай че употребява химически оръжия в Украйна, каквито съмнения има, и че каквато и да е офанзива против територията на НАТО ще задейства повсеместен отговор от западните съдружници.
" Капитал " следи онлайн развиването на рецесията: Тук може да наблюдавате основните събития от хода на войната за:,,,,, и. Реклама 14 март06:50FT: Русия е молила Китай за оръжия
Според американски публични източници Русия е отправяла молби за военна екипировка към Китай още през цялото време на нашествието, твърди в своя обява Financial Times.

Това е предизвикало страхове в Белия дом, че Пекин може да реши да помогне на Путин и по този начин да подкопае западните старания да укрепи защитата на Украйна. " Други американски публични източници настояват, че с навлизането в третата седмица на войната се следят индикации за привършване на някои типове въоръжение от страна на Русия ", прибавя FT.

По мотив материала от посолството на Китай в Съединени американски щати са коментирали, че сега целта е напрегната обстановка да не ескалира или да не излезе от надзор, оповестява организация Reuters.
06:40Oracle стопира софтуерите си в Русия
Oracle стана първата водеща софтуерна компания, която приключва всички свои действия на територията на Руската Федерация. Оттук нататък съветските клиенти на компанията няма да имат достъп до поддръжка, няма да получават софтуерни ъпдейти и няма да могат да даунлоудват пачове. Също по този начин Oracle приключва и всичките си консултантски действия в страната.
Реклама
Освен към Oracle, украинският президент Зеленски насочи аналогична молба и към Microsoft и SAP.
06:30Възстановено е подаването на ток към АЕЦ " Чернобил "
Подаването на електричество към атомната централа " Чернобил " е възобновено и по този метод рискът от евентуални повреди за момента е отстранен, оповестяват от украинското министерство на атомната енергетика. Системите за изстудяване на отработеното нуклеарно действат обикновено, без да е нужно потреблението на аварийно зареждане, допълват оттова.

Все още обаче има терзания за положението на личния състав в централата, който е заставен да работи при рискови условия под контрола на съветски военни и е физически и душевен отпаднал.
Още текстове, свързани с войната в Украйна: Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Градове Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР