В средата на този месец във Франция е започнало разследване

...
В средата на този месец във Франция е започнало разследване
Коментари Харесай

Франция разследва заплахи срещу противник на Путин - защитник на правата на руските затворници - Свят

В средата на този месец във Франция е почнало следствие за закани против Владимир Осечкин, шеф на неправителствена организация за отбрана на съветските пандизчии, който е емигрант в югозападния град Биариц, оповестиха Българска телеграфна агенция и Франс прес с позоваване на източници, близки до следствието.

Осечкин е съперник на режима на Владимир Путин и политически емигрант във Франция. Той твърди, че е избегнал опит за ликвидиране вечерта на 12 септември, до момента в който е бил в дома си, на баския бряг, със брачната половинка и децата си. " На 12 септември към 21:00 ч. бях у дома, работех на мрачно, не бях запалил лампите ", изясни той. " Когато брачната половинка и децата ми дойдоха, запалихме лампите и извикахме децата да вечерят. Aз забелязах алена точка (вероятно лазерен мерник, бел. АФП) да се движи по парапета на една тераса, като по-късно се насочи към мен по стената ", заяви шефът на неправителствената организация Гулагу.нет, която постоянно оповестява за изтезания и корупция в съветските затвори.

" Угасихме светлината, легнахме на земята, затворихме капаците на прозорците и се обадихме на полицията ", споделя Осечкин, като загатва за изстрели.

" Когато полицията пристигна, те влязоха в къщата от другата страна и когато пробваха да отворят капака на един от балконите, също чуха изстрелите. След това разпитаха съседите, които също ги бяха чули ".

Близки до следствието източници нито удостоверяват, нито отхвърлят изстрелите и демонстрират нерешителност към обстоятелствата. Според тях е стартирано следствие за закани, а не за опит за ликвидиране, което е поверено на френската правосъдна полиция, (която се занимава с битката с тежки закононарушения - бел. ред).

Прокуратурата на Байон не пожела да разяснява процедурата.

През 2021 година организацията на Осечкин излъчи видеоклипове на изнасилвания в съветски затвори, както и свидетелства на жертви и, нещо извънредно рядко срещано, на изтезатели. Това докара до започване на следствие от управляващите. Неправителствената организация твърди, че разполага с над 1000 видеоклипа, показващи изтезания в затвори.

Опозиционерът твърди, че при започване на февруари е бил осведомен за проект за ликвидиране, ориентиран против самия него, като от този момент е под полицейска отбрана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР