В средата на следващата година ще се строят два участъка

...
В средата на следващата година ще се строят два участъка
Коментари Харесай

Иван Шишков: Магистралите ни са крайно недостатъчни

В средата на идната година ще се строят два сектора от Магистралата Русе - Маказа, добави министър Шишков

Малко преди празниците пуснаха придвижването в двете тръби на тунел " Витиня " на Автомагистрала " Хемус ". Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи в ефира на: " Държах този ремонт да бъде приключен преди празниците, с цел да може хората да пътуват обикновено и да няма тапи ".

" Така би трябвало да се работи в България - да има явен период, в който даден ремонт да бъде приключен. Смених управлението на " Автомагистрали " и бях сложил за цел ремонтът да завърши преди зимата. Той беше от извънредно значение, хората изстрадаха ужасно доста време. Ще бъде пуснат трафикът и за тежкотоварните коли, което е добре за бизнеса ", изясни той.

Ремонтите е трябвало да бъдат приключен доникъде на ноември, само че това не е станало, тъй като са били стартирани по-късно. По думите му нямаме построени повече от половината автомагистрали, от които имаме нужда. А за това ни пречат няколко неща:

Няма проекти за половината от автомагистралите, част от плановете са в извънредно ранна фаза. Нямаме възторг да проектираме автомагистралите. Голямо говорене и малко планиране. Другият проблем е методът, по който се финансират автомагистралите. Ще ни трябват към 20 милиарда лева да построим всички автомагистрали. Политиците би трябвало да помислят кои автомагистрали може да ги построи страната. Магистралата Русе - Маказа успяхме да я придвижим напред. В средата на идната година ще се строят два сектора от тази автомагистрала. "

Според арх. Шишков виновността я носят политиците, защото не са възнамерявали всички автомагистрали, а и не излизат пред хората да кажат, че не могат да построят всичко с държавни пари. Той е на мнение, че отчасти някои автомагистрали може да бъдат дадени на концесия.

" В момента имаме два разновидността - автомагистрала " Хемус " да бъде спряна и да не плащаме. Ако някой има проблем с прокуратурата, са хората, които са подписали договорите - шефовете на АПИ и от държавното сдружение " Автомагистрали ". В договорите инхаус това е накриво - разпорежда се от АПИ на " Автомагистрали ", само че те нямат потенциала да построят автомагистралите и стартират да подписват контракти за материали и техника ", сподели още арх. Шишков.

С разпореждане на Министерския съвет са поправени с сред 10 и 30% заплатите в АПИ и Кадастъра.

" Проектът за " Струма " - до края на януари би трябвало да бъде завършен анализът на ограниченията. Ще има ясна тактика до май месец да имаме позволение за градеж на избран сектор. Казват в пленарната зала, че единствено проектираме. Проектираме, тъй като нямаше планове. Имам концепцията да възложим за проектирани всички изчезнали автомагистрали ", уточни още шефът на Министерство на регионалното развитие.

Министърът е на мнение, че възлагането на строителството би трябвало да се прави по различен метод. И удостовери информацията за кражба на материали от автомагистралите, само че не упреква строителите за това.

" Продължавам да настоявам, че теренът за Детската болница е извънредно добър. Ще пусна заповед за допускане на обстоен организационен проект. Това е народен приоритет и по тази причина е народен обект ", посочи министър Шишков.

Той сигнализира, че проблемите във ВиК мрежата стартират да стават доста огромни, когато станат забележими.

" Канализационната мрежа на България не е в по-добро положение от това на пътищата. Ако страната не влага във ВиК мрежата, тогава водата ще стане отвратително скъпа ", предизвести районният министър.

В момента се разяснява дали да не бъде отсрочено отчасти плануваното двойно нарастване на цените на винетките.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР