В средата на осемдесетте години на миналия век отборът на

...
В средата на осемдесетте години на миналия век отборът на
Коментари Харесай

Знаменитата серия от седем поредни победи на Левски срещу ЦСКА

В средата на осемдесетте години на предишния век тимът на Левски-Спартак съумя да направи популярна серия от 7 следващи победи против безконечния противник ЦСКА Септ. знаме. Те бяха в основата на требъла през 1984 година, както и на шампионската купа година по-късно, която беше отнета и по-късно върната на " сините ". Тези срещи бяха доста равностойни и донесоха доста страсти на почитателите.
 Кой щеше да стане първенец през 1944 година?
Кой щеше да стане първенец през 1944 година?

Политическата обстановка приключва шампионата преди четвъртфиналните мачове

И в двата отбора имаше изключителни реализатори и дръзвам да настоявам, че равнището им беше над средноевропейското. Тогава българските тимове можеха да скочат против всеки противник в Евротурнирите и резултатите го потвърждават.

Последната победа за ЦСКА в постоянното време датираше от 13 март 1982 година, единствено четири дни преди популярния успех против Ливърпул. Тогава " армейците " не се възползваха от опцията да отсрочат срещата. След това имаше един погром с 4:0 за Левски за финала на Купата на България, едно безлично нулево тъждество за състезание и победа след дузпи за ЦСКА за Купата на Съветската войска.
 Снимка 472545
Източник:

№1: 08.05.1983 година, 24 кръг " А " група

ЦСКА Септемврийско знаме - Левски-Спартак 0:3 - 0:1 М. Вълчев, 0:2 Б. Искренов 75`, 0:3 Е. Спасов 85`

Серията стартира на 8 май 1983 година. Тогава срещата от 24-ия кръг изглеждаше решаваща за купата. " Червените " бяха с точка преднина и бяха любимци, поради младостта на много от " сините " футболисти. ЦСКА беше съществено разтърсен след загубата от Розова котловина като посетител на 9 април и от Левски дебнеха опцията да нанесат своя удар.

В този мач Левски имаше цялостно преимущество и диктуваше събитията на терена. Късните голове на Искренов и Спасов единствено узакониха това и тимът излезе отпред с 36 точки при оставащи 6 мача. За страдание на " сините ", те изгубиха купата при гостуването си на негостоприемния терен на Беласица на 25 май с 2:0.

От своя страна ЦСКА реализира 5 поредни победи, с цел да загуби от Славия в последния си мач, който имаше значение единствено за спасяването на " белите ". От Левски бяха оставили тази опция, тъй като претърпяха загуба и от Етър. Разбира се и те не се напрегнаха доста в последния мач със столичния Локомотив.
 Снимка 472546
Източник:

№2: 10.12.1983 година, " А " група

Левски-Спартак - ЦСКА Септемврийско знаме 2:0 - 1:0 Кр. Чавдаров 52`, 2:0 Б. Искренов 72`

В една студена декемврийска събота на 1983 година двата тима трябваше да играят последния си мач от есенния полусезон. Преди него ЦСКА имаше 24 точки без проваляне, до момента в който Левски изоставаше с 3 точки и успеха беше наложителна.

Само 17 хиляди фенове отидоха да мръзнат на " Васил Левски ". В този интервал дербитата бяха доста навити и се играеше на границата, и отвън границата на фаула. В срещата имаше общо 73 нарушавания, свирени от именития Богдан Дочев. Левски завоюва с два гола през второто полувреме и се върна в борбата за купата.
 Левски-Спартак сезон 1983-1984
Източник:

Левски-Спартак сезон 1983-1984

№3: 14.03.1984 година, КСА ½ край

ЦСКА Септемврийско знаме - Левски-Спартак 0:1 - 0:1 М. Вълчев 60`

Мартенският полуфинал за Купата на Съветската войска беше игран също при студено време. В него качеството на играта не беше високо. Победителят сигурно щеше да грабне скъпия трофей. В другия полуфинал сред втородивизионните Доростол и Лудогорец, силистренци се постановиха след дузпи с 4:3 при 0:0 след постоянното време и продълженията.

В хубавичко борба решителен се оказа голът на Михаил Вълчев в 60-а минута. След това " сините " съумяха да запазят скъпоценната преднина, макар натиска на " алените ". Финалът с Доростол на 9 май беше извоюван с лекост с 4:0.

№4: 31.03.1984 година, КСА, ½ край

ЦСКА Септемврийско знаме - Левски-Спартак 1:3 - 0:1 М. Вълчев (20-д), 1:1 С. Джевизов (41), 1:2 Б. Искренов (71), 1:3 П. Курдов (83)

Само 17 дни по-късно двата отбора се срещнаха за по-важната купа, Купата на България. Това стана още веднъж на полуфинал в последния ден на март. Този път " Васил Левски " беше цялостен и зарядът на срещата голям. Битката за купата беше френетична, като Левски беше с преднина от 1 точка и двата гранда съвсем не правеха неверни стъпки.

" Армейците " доста желаеха да спрат серията на съперника. Темпото беше доста високо, както и фауловете следваха един след различен. Голът на Искренов в 71-а минута изведе Левски напред за 2:1, само че всичко се реши след именитото попадение на Петър Курдов с глава, което влезе в песните на " сините ".

В другата среща по сходство на полуфиналите за КСА Тракия отстрани Хасково след дузпи с 4:3, следващи нулево тъждество. Този край за Левски, игран в Кърджали, беше доста по-трудно извоюван след гол на Спасов от дузпа. Но триумфът отвори вратата за невиждания требъл.
 Снимка 472542
Източник:

№5: 03.06.1984 година, " А " група 30 кръг

ЦСКА Септемврийско знаме - Левски-Спартак 1:3 - 0:1 Е. Спасов 21`, 0:2 Б. Искренов 55`, 1:2 Г. Славков 72`, 1:3 Пл. Цветков 88`

Мачът на 3 юни се оказа край за купата. Левски имаше потребност от победа, до момента в който за ЦСКА и равенството беше задоволително. Датата съответства с втората седмица на абитюрентските балове и имаше " единствено " 50 хиляди фенове. Заради големия залог от Германия, беше докаран световноизвестният арбитър Дитер Паули, тъй като и двата отбора нямаха доста религия на българските рефери.

Отново борбата беше над всичко. Георги Димитров - Джеки получи червен картон за реакция след травмата на брат му Динко, която постави завършек на кариерата на таланливия бранител.

В игрово отношение " армейците " имаха леко преимущество, само че сдадоха купата. Васил Методиев доста добре ръковедеше играта и " сините " съумяха да създадат преднината си удобна след феноменалния гол на Искренов за 0:2. При тази офанзива Гибона сподели, за какво и до през днешния ден е любим на " левскарите ". Преди това Велинов малко " проспа " далечния удар на Чавдаров за 0:1.

От ЦСКА не се отхвърлиха и върнаха едно попадение посредством Георги Славков. Те бяха доста покрай равнене, само че голът на Пламен Цветков в края взриви бранш " Б " и донесе купата на " сините ". Мечтаният требъл стана факт.

№6: 22.08.1984 година, " А " група 3 кръг

ЦСКА Септемврийско знаме - Левски-Спартак 0:1 - 0:1 П. Курдов 18`

Този мач от третия кръг, игран в една августовска сряда, остана малко в сянката на останалите. Имаше единствено 30 хиляди фенове, тъй като София беше празна. ЦСКА беше в рецесия след две поредни загуби с 0:1 от Тракия и Локомотив (Сф). Левски имаше към този момент една неверна стъпка при нулевото тъждество с новака Миньор в Перник. То беше първото след въвеждането на безумното предписание да не се дават точки в мач без голове. Нещата не бяха ясни и двата тима още не знаеха, по какъв начин се уреждат нещата в такива случаи. Това в края на сезона щеше да " изяде главата " не пернишкия отбор.

В мача имаше обичайния заряд. Левски завоюва с гол на Курдов, само че успеха пристигна повече поради комплекса, който " алените " към този момент имаха от безконечния противник. Това беше най-слабият старт на ЦСКА за състезание в историята. В идващия кръг " армейците " изгубиха от Етър с 1:3. Те даже бяха на прага на 5 поредни провали, само че съумяха да измъкнат домакинско тъждество 2:2 против Сливен.
 ЦСКА Септ. знаме сезон 1984-1985
Източник:

ЦСКА Септ. знаме сезон 1984-1985

№6: 09.03.1985 година, " А " група 18 кръг

Левски-Спартак - ЦСКА Септемврийско знаме 3:1 - 0:1 Пл. Марков 40`, 1:1 П. Петров 64`, 2:1 Пл. Цветков 80`, 3:1 Р. Гочев 88`

Срещата от 18-ия кръг се трансформира във край. Заради слабия старт на ЦСКА и новото предписание за 0:0, шампионатът беше станал извънредно оспорван. Левски беше отпред с 22 точки. Следваха Локомотив (Сф) и Миньор с по 20 точки. Перничани даже малко по-рано бяха поставили завършек на невижданата серия на Левски на Герена без загуба повече от 20 години. ЦСКА имаше 19 точки и при победа щеше да се залепи на точка зад безконечния противник.

Макар че времето за март беше хубаво, " единствено " 31 хиляди бяха на трибуните на Васил Левски. Срещата още веднъж беше поверена на станалия знаменит на Мондиал 1986 Богдан Дочев.

" Армейците " бяха доста по-мотивирани и съумяха да поведат преди почивката с гол на Пламен Марков. " Сините " дълго време не можеха да се опомнят. Голът на Петров ги върна в играта. Във френетичния край футболистите на Левски съумяха да вкарат два гола и справедливо победиха.
 Снимка 472543
Източник:

Двете победи против ЦСКА осигуриха купата за Левски. Но тя щеше да бъде получена повече от 4 години по-късно, тъй като тъкмо преди последния кръг двата отбора играха край за Купата на България. В него ЦСКА постави завършек на победната серия на Левски, само че гневното съревнование докара до подиуми несъвместими със социалистическия състезателен морал и огромни разтърсвания в родния футбол.

За този дуел ще стане въпрос по-нататък. Едно от нещата, които се случиха е, че в него се появи и прояви Христо Стоичков, който по-късно остави своя несравним отпечатък във безконечните дербита.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР