В средата на ноември 2017 г., след повече от 20

...
В средата на ноември 2017 г., след повече от 20
Коментари Харесай

САЩ пуснаха реактор, който може да имитира аварийни ситуации


В средата на ноември 2017 година, след повече от 20 години спиране, бе обновена работата на изследователския реактор TREAT ( Transient Reactor Test Facility). Той е предопределен за проби на нуклеарно гориво и конструкционни материали в рискови условия.

Реакторът TREAT, който се намира в Националната лаборатория в Айдахо, може да дава неутронни и енергийни потоци, които 5 пъти надвишават тези в изискванията на елементарните комерсиални реактори. Това разрешава да се организират проби при рискови условия, като да вземем за пример подражаване на спешна обстановка, оповестява atomic-energy.

TREAT се е употребявал от 1959 година до прекъсването му през1994 година През 2013 година Министерството на енергетиката на Съединени американски щати предложи възобновяване на дейностите по провеждането на проби на нуклеарно гориво за създаване на по-напредничави, безвредни и ефикасни горивни технологии.

Както означи заместник-министърът на енергетиката на Съединени американски щати Ед Макгинис, ведомството е взело кардинално решение за обновяване на работата на този реактор в границите на курса за активизиране на капацитета на Съединени американски щати в региона на потребление на атомната сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР