В средата на лятото никой не би се учудил от

...
В средата на лятото никой не би се учудил от
Коментари Харесай

Насладете се на лятото и слънцето спокойни

В средата на лятото никой не би се учудил от новините за температурните върхове. А синоптиците дават обещание още и още жарки дни, оцветени с код жълто и даже оранжево. Това обаче не значи, че не би трябвало да бъдем деликатни, в противен случай, заплахата стои, макар предизвестията.

Ако се усещаме отпаднали, нямаме въобще мощ за нищо, само че и се усещаме раздразнителни и сякаш сме непрекъснато напрегнат. Трудно заспиваме, а когато заспим, сънят ни е разтревожен и накъсан.

Изострената психическа сензитивност е обвързвана и с фактори като по-дългия ден и увеличената слънчева интензивност, магнитните и радиационни въздействия също покачват чувствителността на нервната система

Но за какво в действителност това е рисково и какво се случва с организма при високите температури?

Под влияние на високите температури кръвоносните съдове се уголемяват, което пък автоматизирано забавя кръвообращението и до мозъка не доближава задоволително О2. Това ни кара да се усещаме леко замаяни, да губим равновесие, постоянно се появява главоболие, може да ни причернява и да ни се коства, че веднага ще се строполим на земята. За да компенсира това положение и да набави нужния на мозъка О2 сърцето обаче забързва своя темп. Усещаме мощно сърцетуптене, изпотяване, зной. И всичко това от някакви 35-37 градуса.

Ако сме хора с ниско кръвно налягане, то жегата е най-опасна за нас, тъй като разширението на кръвоносните съдове в допълнение смъква кръвното налягане. Така достигането на О2 до мозъка още повече се затруднява. Обикновено хората с ниско кръвно налягане се оплакват, че при огромните жеги мъчно стават даже от леглото.

Жегите могат да бъдат рискови и за хората с високо кръвно налягане (особено, в случай че имат съдови проблеми), поради учестения пулс, който основава в допълнение налягане върху съдовете.

Освен дехидратацията доста рисково е внезапната смяна на кръвното налягане. А това може да се случи при излизане от помещение с включен климатик на открито и когато при температурна разлика е повече от 10-15 градуса. Точно толкоз рискова и противоположната смяна - в случай че от парещ въздух влезем в изстудена стая. За организма внезапните промени в температурите са потрес, с който той мъчно съумява да се пребори.

Какво можем да създадем?
Да заобикаляме директното излагане на слънчевите лъчи и стоенето на открито в часовете с най-високи температури. Да одобряваме доста течности. Да слагаме шапка, когато следва да се излагаме на слънчевите лъчи. Да заобикаляме внезапните промени в температурите - да не стоим дълго време на климатик, надъхан на 18-20 градуса и по-късно да излизаме на открито при 30-35 градуса. Да заобикаляме напрежението, тъй като при всеки стрес в организма се синтезират хормони като кортизол и адреналин, които оказват мощно въздействие на съдовете. В композиция с високите температури това може да се окаже неприятно. Можем да използваме билки, които въздействат както на сърдечната периодичност, по този начин и на нервната система.
Билката маточина е добре позната в обичайна българска медицина като ефикасно средство за усмиряване на нервната система. Действа позитивно за лекуване на нервни нарушавания - неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцетуптене, мигрена, храносмилателни разстройства с неврогенен генезис. Успокоява, бори се с депресията и меланхолията, отстранява напрежението, напрежението, страха и безпокойството. Маточината работи успокояващо и на стомаха - подтиква процесите на храносмилане, подтиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена билка. Прилага се против нервно напрежение и безпокойството, спомага за общото разпределяне на организма.

Славеща се като билка на младостта, ашвагандата е ценена поради способността си да успокоява мозъка и да възвръща силите на организма. Тя оказва помощ на тялото да се оправи с външни отрицателни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревога.

Bland е неповторим първокачествен артикул, съдържащ от екстракти от маточина, лавандула и ашваганда.
Не съдържа захар, консерванти, оцветители и скотски артикули. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безопасен е! Не води до взаимозависимост! Може да се приема дълготрайно време.
Можете да намерите в аптеките и без рецепта!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР