В средата на женския“ месец март галерия Ларго ще представи

...
В средата на женския“ месец март галерия Ларго ще представи
Коментари Харесай

Изложба-живопис „Посоки“ на Живка Маринова и Стилияна Узунова откриват във Варна

В средата на „ женския “ месец март изложба Ларго ще показа една специфична галерия. Съвместна изява ще имат две специфични дами, чийто житейски път се преплита още от ранното им детство - Живка Маринова и Стилияна Узунова. Експозицията се назовава „ Посоки “ и маркира посредством облици и цвят посоките на живота на двете авторки.

Откриване – четвъртък, 14 март 2024 година, 18:30 часа

Родени в София, Стилияна и Живка са приятелки от деца. Те са съученички в художествената гимназия, след това са състудентки в Националната Художествена Академия в София. Свързани са освен с здраво другарство, само че и с професионално такова – от много години двете авторки работят в екип като професионални художник-гримьори в няколко български риалити формата. За първи път обаче двете авторки се приготвят и ще показват взаимна галерия, особено по покана на изложба Ларго.

Двете художнички демонстрират радикално друго творчество – като метод на работа, като жанр и тема, като себеизразяване. Живописта на Живка е бяла, светла, монохромна. При нея откриваме един непрестанен блян за изчистване на образността, задълбаване в атмосферата и прочувственото прекарване посредством отбягване на детайла, обобщаване на формите. Художествените похвати на Маринова „ закотвят “ образните послания крепко в най-хубавите мостри на класическата маслена живопис. В картините й има мечтателност, успокоение и замечтаност. Предимно пейзажи, творбите на Живка като че ли са застинал момент в безкрайността на времето, като че ли са краткотраен отпечатък от безкрайната многостранност на вселената.

И в случай че картините на Живка са като „ затаено, спряло в гърдите ни дихание “, то творбите на нейната другарка Стилияна Узунова са като един шемет, ураган, като „ възхитен зов, още един и интензивен неведнъж от ехото “. Защото колкото спокойна и съзерцателна е живописта на Живка, толкоз енергична и експанзивна е тази на Стилияна. Гледайки картините на Узунова, фенът усеща една напрегната, задъхана изразност, накъсана от линии и елементи, които като че ли препускат, прескачат се, състезават се за вниманието на фена. Самата техника на работа на Стилияна подкрепя задачите, които тя се стреми да реализира. Използвайки масло, акрил, пастел, акварелни разливания, напластявания, тя съумява да реализира една динамичност и обсег на щриха, уравновесявайки ги в същия миг посредством задълбаване в детайла и опит с миниатюризацията и натрупването.

Варненската аудитория ще има изключителното наслаждение и привилегия да бъде фен на това особено прекарване. Различни са посоките на креативните търсения, разнообразни са посоките на живота на двете авторки, само че в същия миг тези направления се пресичат по един или различен метод във времето и пространството, създавайки една трайна връзка, едно дългогодишно другарство, устояло на превратностите на ориста, типични за всеки един човешки живот.

За създателите:

Живка Маринова е родена през 1979 година в град София. Завършва междинното си обучение в НУИИ “Акад. Илия Петров ”, София през 1997 година В интервала 1997 - 2003 година учи живопис в класа на акад. Светлин Русев в НХА, София. Живка има шест независими изложения и участия в голям брой сборни изложения и състезания, някои от които: пленер и обща галерия „ Мостовете на Балканите приказват “, гр. Берат, Албания (2014), взаимна галерия на преподаватели от НХА и Централната академия за изящни изкуства в Пекин „ Пътят на коприната: От традицията към съвременността “, Имперски музей на изкуството гр. Пекин, Китай (2018) и други Носител е на 7 национални награди, измежду които Първа премия в Национална галерия „ Пролетен салон “, Габрово (2024), Награда на СБХ в Национална галерия за изобразително изкуство, Сливен (2022), Голяма премия за живопис в Национален конкурс за живопис, статуя и графика на „ Алианц България ” (2012), 3-та премия в Национален конкурс за млади художници, критици и куратори на МФ “Св. Св. Кирил и Методий ” (2004) и други Живее и работи в София.
Стилияна Узунова е родена през 1978 година в София, България. През 2005 година приключва Национална Художествена Академия в София с магистърска степен в компетентност " Книга, илюстрация, печатна графика " в класа на проф. Владислав Паскалев. Стилияна има осем независими изложения. Нейни произведения са представяни в над 20 сборни изложения и са част от сбирки в България, Англия, Германия, Швейцария, Белгия, Австралия, Съединени американски щати и други Носител е на няколко национални и интернационалните награди, измежду които Награда на журито, ХГ „ Илия Бешков “, Плевен, 9-то интернационално биенале на дребните форми (2018), Резиденция в ателиетата на СБХ, Cite International des Artes, Paris (2019), Селектирана в 15-то издание на Festival of Lights, Berlin (2019) с планиране на творбата „ От бъдещето “ на фасадата на Bode Museum, Награда на СБХ, ХГ „ Христо Цокев “, Габрово, 2-ро национално триенале (2021), Номинация за живопис в национална галерия Лудогорие - Разград, ХГ „ Илия Петров “, (2023) и други Живее и работи в София.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР