В средата на август Мариян Огнянов се завърна в Левски.

...
В средата на август Мариян Огнянов се завърна в Левски.
Коментари Харесай

Мариян Огнянов: Първото място на Левски не е изненада, добрите дни в столичния Левски предстоят

В средата на август Мариян Огнянов се завърна в Левски. 32-годишният атакуващ полузащитник обаче не дебаркира на " Герена ", а в родния Лом. Там през лятото бе обещано началото на възраждането на футбола в града. Бавно и бавно " сините " започнаха да катерят стълбицата и изцяло справедливо зимуват на първото място в Северозападната Трета лига. Името на Мариян нашумя 2006 година, когато вкара единствения гол за столичния Левски в групите на Шампионската лига.

За всичко това Огнянов, който у нас рита още за ФК ЦСКА 1948, Черно море, Ботев (Пд, Нефтохимик и Беласица, отговори на въпросите на " Тема Спорт ".

Марияне, най-малко един Левски, този от Лом, е преди всичко. Очаквахте ли толкоз мощно показване през есента?

- За мнозина представянето ни е изненада, тъй като всичко се случи доста бързо. Събрахме мощен тим. Направихме добра сплав сред опитни футболисти и млади момчета, които имат предпочитание да се учат и развиват. Голям % от тях са на по 20 години. Това са им първи мачове в мъжкия футбол, а Трета лига е малко комплицирана. Там се играе по-твърдо, а и да не загатвам други от минусите на аматьорския футбол. Но е положително учебно заведение. Каляват се от рано и се хвърлят в багра от началото. Ние по-опитните се стремим да им оказваме помощ във всевъзможен аспект, с цел да може те да си покажат качествата. Радвам се, че значително успяхме. Първи сме на полусезона. За мен персонално това не е изненада. Защото знам, че тимът има капацитет.

Надяваш ли се скоро да видиш и различен Левски на върха?

- Дано. Какво да ви кажа. Надявам се да се случи и Левски да се оправи колкото се може по-бързо. Да си стъпят на краката. Мисля, положителните дни там занапред ще дойдат.

Основният мотор е Наско Сираков. Футболен човек, който схваща играта до най-тънките елементи. Защото това, което се случва в този момент, не е прелестно за почитателите на Левски. Както и мястото, което заемат сега в класирането.

Каква е ролята на Мариян Огнянов в Левски (Лом)?

- Аз пристигнах малко по-късно в тима. Един месец след събирането се отзовах на поканата на кмета на Лом. Реално все още оказвам помощ чисто игрово. Нищо повече.

Появиха се информации, че помагаш и финансово?

- Не, няма по какъв начин да оказвам помощ финансово. Не съм милионер, с цел да го върша. Но оказвам помощ чисто футболно, както споделих.

Докъде стигат упоритостите на Левски Лом?

- Намеренията на кмета и на татко му Гаврил Гаврилов-Гаро, който се явява и президент на тима и движи нещата, са да влезем в професионалния футбол. Да създадем добра база и организация. Да развием школата. В момента се сменя тревната настилка на стадиона и по тази причина в последните мачове през есента играехме в Чипровци. Амбициите са най-малкото за Втора лига, въпреки че първоначално, когато си говорихме, не бяха за това. Но след това и те самите се изненадаха, че тимът се показва добре. Но за мен, отново споделям, не беше изненада на фона на това, което аз мога да дам за футбола и опитните играчи, които имаме в тима.

През есента имахте положителния образец на Кариана (Ерден), само че за жалост там нещата няма да продължат през пролетта...

- Надявам се тук да е по-различно. Имаме уверението, че нещата са съществени. В последна сметка аз съм човек, който обича футбола и в случай че усетя, че нещо не е както би трябвало и не ми изнася, си потеглям. Това е ситуацията. Имам уверението, че нещата няма да се случат както с Кариана (Ерден). Без да съм наясно на 100 % какво тъкмо е станало в Кариана. Но за жалост в последните години това е постоянно събитие в българския футбол и е много неприятно. Аз тук одобрявам всичко по-вътрешно, тъй като съм родом от Лом. Надявам да се резервира в положителния смисъл и звук.

Това, че си родом от Лом ли бе в основата да приемеш да риташ в Трета лига и за какво не остана във ФК ЦСКА 1948 за влизането в елита?

- С ФК ЦСКА 1948 се разделихме по най-нормалния метод. Както би трябвало да го вършат клуб и футболист. Седнахме и разговаряхме с управлението. Те решиха, че ще потеглят по нов път. Ще залагат на по-млади футболисти. Това ми беше казано, а дали то беше повода... Ясно е, че не е било единствено това. Другата причина беше, че част от почитателите не желаеха аз да съм там.

След това отидох в Германия в аматьорския Ханза (Фризойте), само че пристигна пандемията и футболът там спря още през март. След като напуснах ЦСКА 1948, имаше няколко разновидността за Първа лига, само че те не ме задоволяваха и потеглих за Германия. Не бяха предизвикателство за мен. През юни взех решение да се прибера в България и да изчакам да видя по какъв начин ще се развият нещата. Дойде предлагането от Левски Лом, само че аз въпреки всичко си бях оставил малки врати за завръщане в Германия. Натежа това, че съм от Лом, няма какво да се лъжем. Преди това много пъти, когато бях по тимовете в родния хайлайф, се надявах, че ще се появи някой, който да възроди футбола в Лом. Да се заема малко по-сериозно с организацията и да създадат постоянен тим. Радвам се, че се случи.

Това ли ще е последният ти тим?

- Не съм мислим по този въпрос. В България е доста комплицирано да си правиш проекти и още повече по-дългосрочни. Трудно е. На 32 години съм, здрав съм и се надявам всичко в Левски (Лом) да е наред. Но отново споделям, аз съм от тези футболисти, които, в случай че нещо не им изнася, ставам и си потеглям. Това е принцип при мен.

Чисто организационно, а и финансово по какъв начин са нещата в Левски (Лом)?

- Има какво да се желае. Все отново сме нов клуб. В Лом през годините се опитваха да вършат нещо, само че беше за по три, четири месеца и до там. Така че има много неща чисто организационно да се оправят, да се изгладят, само че сме на прав път. Тепърва ще се оправят нещата. Основното в България е заплащането в точния момент. Засега няма никакви проблеми от това естество. В днешно време това не е малко. В България съвсем всеки го интересува финансово да стоят добре нещата. Когато бях на " Герена ", Гаврил Гаврилов отново имаше концепция да прави нещо, сътвори се тим, само че все не успяваше. Но казусът в Лом е, че има остра липса на футболни хора. Или на хора, които схващат от материята.

Затова ли Пламен Гетов, който цялостен живот е обвързван с Плевен, ще оказва помощ на Левски (Лом)?

- Вероятно това е концепцията на кмета и на президента. Виждал съм Пламен Гетов на няколко мача на нашия тим, само че това към този момент са връзки на равнище управление. Аз се пробвам по някакъв метод да върша реклама на Левски, на Лом, посредством моя Facebook. Постоянно пиша за Левски Лом, да се разчуе малко. В последните 3-4 месеца от ден на ден се приказва за нас по спортните медии. Това ме радва и ме прави благополучен. Правя всичко допустимо да възраждаме града, да се разчуе за спорта в града, тъй като през годините повече оставяхме в сянката на Монтана, на Враца. Хубавото е, че Северозападът изживява футболен подем. Два тима в елита, през есента Кариана (Ерден) бе водач във Втора лига, ние в Трета. Но Монтана и Ботев (Враца) от години към този момент се утвърдиха. Сега е хубаво, че малко по малко и Лом се причислява към тях.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР