В средата месец август в полския град Хойна се проведе

...
В средата месец август в полския град Хойна се проведе
Коментари Харесай

Ландшафтен архитект от район „Източен“ взе участие в международна конференция за устойчиви подходи при планирането на градски пространства

В средата месец август в полския град Хойна се организира интернационалната конференция SSSGAUE „ Sharing sustainable solutions for green approaches in urban environments “ за обмяна на опит, хрумвания и шерването на разнообразни решения при намирането и използването на разнообразни мероприятия за устойчивото развиване на градовете, част от Европейския съюз.

В срещата взеха присъединяване представители полския град Хойна, oстров Гозо - Малта, Талин - разгласен за Зелена столица на Европа пред 2023г., хърватския град Лудберг, Италия, Германия, Франция и България - град Пловдив, разгласен за Европейска столица на културата за 2019г.

Единственият представител от Пловдив беше ландшафтен проектант Елица Янева, част от екипа на регион „ Източен “, която закри интернационалната конференция извършена на британски език, с показване и разяснение на българското законодателство, прилагано при построяването и образуването на градски територии, обезпечаване на налична среда, третирането на строителните боклуци, отделяни по време на строителството, активността на общинските предприятия „ Градини и паркове “ и „ Чистота “, интерес провокира и към този момент построената компостираща апаратура и нуждата от разсадник, който да обезпечава растителност за потребностите на града.

Като положителни образци от България бяха показани парк „ Каменица “ – добре работещ и осъществен парк в градска среда, Цар-Симеоновата градина - част от градинско-парковото изкуство и завещание на град Пловдив и еко-парк в гр. Стамболийски, като добра опция за жителите - близка дестинация до втория по величина град в България

Обсъдени бяха и опциите за социализация навън, като всеки представител описа по какъв начин се ползва на процедура тази активност в родната му страна – главно посредством образуване на събития в открити градски пространства, посредством включването на децата в разнообразни интензивности и обществени действия. Споделиха се и прилаганите подходи в регион „ Източен “ с провеждането на разнообразни събития - спектакъл и кино навън, обществени мероприятия, даващи опция за изява на децата и учащите в детските и образователните заведения на територията на районната администрация, възстановяване на средата, посредством внасянето на растителност за образна, шумова и прахова изолираност. Обсъдиха се методите за създаване и подборът на детски уреди при построяването на детски площадки и изборът на подобаващи настилки за това.

Ландшафтен проектант Елица Янева описа, че когато се образуват градски територии с техните прилежащи зелени площи, инфраструктура, паркинги и детски площадки, би трябвало да се ползват устойчиви подходи, съобразени с националните, локалните и европейски условия и стандарти за влаганите материали и обезпечаване на спокойна, приветлива и чиста градска среда. Тя счита, че посредством усилена работа, ясна визия и посока, и екип от положителни експерти, град Пловдив и в частност – регион „ Източен “ може да показа положителни решения за социализирани „ зелени “ пространства на интернационално равнище.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР