В сравнение с непушачите рискът от сърдечен инфаркт при пушещите

...
В сравнение с непушачите рискът от сърдечен инфаркт при пушещите
Коментари Харесай

Focus: Елетронните цигари причиняват инфаркт и депресия

В съпоставяне с непушачите рискът от сърдечен инфаркт при пушещите електронни цигари е 56 на 100 по-висок. Рискът от мозъчен удар е с 30 на 100 по-висок.

Коронарно сърдечно заболяване се появява 10 на 100 по-често, а болести на кръвообращението, като формиране на съсиреци – 44 на 100 по-често. Депресия, страхова невроза и други прочувствени разстройства се следят двойно по-често спрямо непушачите.

Тези данни са на теоретичен екип под управлението на проф. Мохиндер Виндихал от Медицинския университет в Уичита, щата Канзас. Пълните резултати от научното проучване ще бъдат показани на 18 март т. година по време на конгрес на кардиолози в Ню Орлеанс.

Захвърлете електронните цигари
“Не желая някой от пациентите ми или членове на моето семейство " да димят ” електронни цигари. Ние установихме, че не играе никаква роля какъв брой постоянно някой протяга ръка към e-цигара. Дори когато се случва единствено няколко дни седмично, все пак нараства вероятността от настъпване на сърдечен инфаркт или коронарно заболяване ”, споделя проф. Виндихал.

Научното проучване под негово управление опровергава публикуваното разбиране, че електронните цигари са доста по-безопасни спрямо елементарните, защото при тях нямало пушечни газове и по този начин в дробовете попадали по-малко токсини в резултат на процеса на изгаряне.

И освен това – в парата на е-цигарите е потвърдено наличие на отровни метали.

Класическите цигари са още по-опасни
Обикновените цигари са още по-вредни от електронните. При тях спрямо непушачите заплахата от сърдечен инфаркт е със 165 на 100 по-висока, тази от коронарни болести с 94 на 100, а от мозъчен инсулт – 78 на 100.

За проучването си проф. Виндихал и неговият теоретичен екип са използввали данни от проучване на американския Институт по опазване на здравето. Във въпросното проучване са взели участие 96 467 души през 2014, 2016 и 2018 година Те са били интервюирани дали употребяват или не електронни цигари. Обобощено консуматорите на Е-цигари на междинна възраст от 33 години са били по-млади от тези, пушещи обичайни цигари. Средната възраст при тях е била 40 години.

“Досега прекомерно малко беше известно за връзката сред сърдечните болести и потреблението на електронни цигари. Сега данните би трябвало да ни разсънят, с цел да се задействаме и да разбираем на хората заплахите от e-цигарите ”, споделя проф. Виндихал.

Непрозрачен коктейл от химикали
В електронните цигари се изпаряват съдържащи никотин течности. Те могат да съдържат химикали, като глицерин, пропен или етиленглюкол.

Към това би трябвало да се прибавят разнообразни аромати и други химикали. Температурата на електронните цигари би трябвало да е задоволително висока, с цел да се получи пара.

По оценка на проф. Виндихал сега на американския пазар се оферират над 460 разнообразни марки електронни цигари и над 7700 аромати. Почти всеки втори жител на Съединени американски щати протяга ръка към e-цигарите.

Сайтът на немското сп. “Фокус ” прецизира: “Публикацията е по Дойче веле. “Фокус онлайн ” не е направил лична публицистична инспекция. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР