В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110

...
В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110
Коментари Харесай

Белград: Македония е изконна сръбска земя, в Битоля ще честваме сръбското единство

В сръбския град Крагуевац бе открита галерия във връзка 110 години от борбата край Брегалница и освобождението на старите сръбски земи в Македония и успеха над българите, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Изложбата се намира в Народната библиотека " Вук Караджич " и е проведена от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич борбата край Брегалница не е единствено " сръбски боен успех, а на първо място значи окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в границите на сръбското кралство ". " Това е значимо историческо събитие, тъй като сърби от всички краища на страната са се били за освобождението на старите сръбски земи от Македония и след многовековното иго са върнати в държавните граници на Сърбия ", сподели още той и заяви, че през " месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - районен съд Македония, където ще се празнува Денят на сръбското единение с присъединяване на публични държавни представители от Битоля ".

Централно място измежду показаните документи заема " Военната разгласа " на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той приканва за готовност на сърбите заради " нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на другарството и братството в старите сръбски земи в Македония ". В прокламацията написа, че " българите са направили закононарушение против славянството, и всичко това ставало заради техният отвод по приятелски да се стигне до делба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония ". В този документ се акцентира, че в борбата против българите сърбите ще получат поддръжката от своя гръцки съдружник.


Събитието бе намерено от генерал-майор Милорад Ступар. Според него " славната сръбска войска е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско иго ".

Официалното название на изложбата бе " 110 година от втората балканска война и борбата при Брегалница ". В нея има 23 изложбени пана. Сред главните участници в композицията са Историческият списък на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР