В Спортна зала Академик“ на РУ Ангел Кънчев“ се проведе

...
В Спортна зала Академик“ на РУ Ангел Кънчев“ се проведе
Коментари Харесай

Близо 50 деца от община Русе премериха сили в третото Общинско състезание по роботика за III и IV клас

В Спортна зала „ Академик “ на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ се организира третото съревнование по роботика за деца от III и IV клас. Събитието се провежда от Община Русе и се осъществя взаимно от преподаватели и чиновници на Русенския университет и на Центъра за поддръжка за личностно развиване – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе).

„ За да се трансформира Русе във високотехнологичен град, е нужна работа с децата от най-ранна възраст. Точно затова във всички учебни заведения в общината се учат роботика и виртуална действителност и предмети, свързани с осведомителните технологии “, съобщи заместник-кметът Енчо Енчев. Той добави, че е извънредно обнадеждаващо, че в надпреварата са се присъединили съвсем 50 възпитаници от 15 русенски образователни заведения.

Събитието бе почетено още от ректора на Русенския университет проф. доктор инж. Пламен Кангалов, ръководителят на Общото заседание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на русенската алма матер, старши специалистът в РУО-Русе Анелия Ангелова, шефът на дирекция „ Образование и просвета “ в Община Русе Цветослав Димитров и шефът на ЦПЛР-ЦУТНТ – Русе Велислав Йончев.

Участниците в надпреварата премериха сили в три категории – „ Светлинна щафета “, „ Следене на линия “ и „ Роботанци “.

В тазгодишното издание особеното бяха щандовете с училищен разработки, които посочваха по какъв начин роботизираните системи и контролерите micro:bit могат да се употребяват за създаване на решения за сградна автоматизация, за основаване на системи за автоматизирано разпределение на храна, за изобразяване на фигури и други Състезанието по роботика е продължение на провежданите от университета и ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе просветителни STEM курсове по роботика с микрокомпютрите micro:bit и роботизираните платформи micro:maqueen. Съдържанието на тези обучителни курсове е създадено от преподаватели от катедра „ Телекомуникации “ на Русенски университет „ Ангел Кънчев “ и е съобразено със знанията и опциите на учениците от 3-ти и 4-ти клас.

Първото място справедливо отиде при учениците от тима по роботика на ЦУТНТ, на второ място се класираха тимовете на СУ „ Васил Левски “ и ОУ „ Васил Априлов “, а трети останаха СУ „ Възраждане “ и ОУ „ Любен Каравелов “. Предметните награди бяха обезпечени от Община Русе и спонсорите на проявата - „ Хуауей Технолоджис България “, „ Сименс “ и Издателство „ Просвета - София “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР