В списъка за забранен износ в момента са 72 препаратаСъвет

...
В списъка за забранен износ в момента са 72 препаратаСъвет
Коментари Харесай

Десет лекарства липсват по аптеките

В листата за неразрешен експорт сега са 72 препарата
Съвет следи снабдяването с лекарства

У нас се верифицират едвам 40% от медикаментите

Нов съвет ще следи снабдяването с медикаменти по аптеките, взеха решение здравните управляващи на среща на всички заинтригувани страни за решение казуса с дефицита на лекарства. “По цялата верига има инспекции. Проверяват се търговците, аптеките. Първите инспекции откриха нарушавания ”, разяснява след срещата заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов. Той увери, че следва да открият какъв брой от тези десетина лекарства, които липсват в аптеките, могат да се обезпечат или заместят. Ще има наказания, предизвести Златанов. Той разгласи, че ще се търси и смяна на формулата за обявяване на неналичията на медикаменти.

“Труд news ” разполага със листата на изчезнали медикаменти, който представители на здравно министерство са раздали на участници в срещите. В него са два медикамента за диабет, които всеобщо се употребяват за намаляване от фолк певици и дебелани с финансови благоприятни условия. Става въпрос за Rubelsus и Ozempic. Липсва и един тип инсулин, както и препарати за ревматоиден и псориатричен артрит, за астма, за епилепсия и за сърдечна непълнота.

В момента в забранителния лист за експорт на медикаменти са включени 72 медикамента.

По време на срещата Деян Денев, шеф на Арфарм е предложил да се верифицира (проверка против фалшификати) по-голям % лекарства. В България се верифицират едвам 40% от медикаментите с рецепта, които се продават, както по каса, по този начин и на свободен пазар. В страните от Европейски Съюз се верифицират към 70-100 % от медикаментите, които се продават.

По време на срещата за изчезналите медикаменти по този начин и не се схванало каква е повода за това да ги няма в аптеките ни. Според фармацевти за част от медикаментите от листата има проблем със суровините за производството им и надлежно с ограничавания им импорт. Друг проблем са забавените доставки, системата към момента е в клопката на постковид синдрома, както и суматохата по време на пандемията, обвързвана с презапасяване.

Фармацевти упрекнаха складовете, че задържат медикаменти, които по-късно се изнасят. Истината обаче е малко по-различна - аптеките избират да си държат медикаменти по складовете и да ги взимат след поръчки от пациенти, изключително, когато става въпрос за по-скъпите артикули.
Асоциацията за успореден импорт: Решението е в бързи доставки от други страни
Необходими са самодейни ограничения за справяне с дефицита на медикаменти. На първо място следва да прилагаме положителните практики в Европейски Съюз, а те са написани в управлението на ЕМА за известяван и превъзмогване на дефицита с медикаменти. То планува при неспособност притежателите на позволение за приложимост да обезпечат нужните доставки от медикаменти за дадена страна, те да осведомят управляващите най-малко 2 месеци преди дефицита, като към експертите, персоналните лекари и фармацевтите се изпратят инструкции какви са другите медикаменти със същото интензивно вещество и мощ, фармацевтична форма и метод на приложение. Ако продуктът няма аналог - какви са другите медикаменти на пазара от същия клас и със същите утвърдени индикации за лекуване.

Паралелният импорт е още един от методите, които Европейски Съюз употребява в битката с дефицита и предизвиква бързото позволение на доставки от други страни-членки. У нас, административната тежест е висока, а периодите дълги и в най-хубавия случай до одобряване на цена и стартиране в аптеки на едно лекарство от успореден импорт могат да минат 6 и повече месеца.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР