В спецсъда започна делото срещу бившия кмет на кв. Младост

...
В спецсъда започна делото срещу бившия кмет на кв. Младост
Коментари Харесай

Съдът даде ход на делото срещу Десислава Иванчева

В спецсъда стартира делото против някогашния кмет на кв. " Младост " Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Димитрова и някогашния зам.-кмет Петко Дюлгеров. Тримата са подсъдими за рушвет. При акция през април тримата бяха задържани на разнообразни места в София, като в тях имаше белязани пари. Обвинението твърди, че парите били, с цел да се придвижи позволение за градеж в " Младост ".

Преди началото на правосъдното съвещание строителният бизнесмен Александър Ваклин отхвърли част от изказванията на Десислава Иванчева. Ваклин отхвърли да познава Бойко Борисов и Цветан Цветанов и беше безапелационен, че даже не ги е виждал онлайн. Бизнесменът се оплака, че към момента не е получил парите, които е дал за реализирането на акцията. Белязаните банкноти още били в проверяващите.

Колкото до градежа в " Младост ", Ваклин изясни, че документите към момента са по инстанциите. Бизнесменът съобщи, че не бил податлив да дава пари в случаи като този, само че пък и такива оферти не бил имал. Той съобщи, че не се тормози от делото.
Пред съда показания дават разнообразни очевидци. Първа бе Галя Димитрова, подчинена на Ваклин. Тя изясни по какъв начин се е движила преписката на предприемача във връзка с градежа.

От показанията на тримата стана ясно, че опитите да бъде накара кметската администрация да придвижи преписката са протекли на два стадия. От юни предходната година до този март - посредством писма, тъжби и правосъдни каузи и няколко опита за срещи с Десислава Иванчева, а по-късно стартира договарянията за подкупа. Посредник е Петко Дюлгеров, който към този момент призна това пред проверяващите.

Първата му среща с Ваклин, за която прокурорският очевидец описа пред съда, е през март в Халите. На нея обсъждали строителния проблем на предприемача, с който той не можел да реши по каналния ред. На третата среща Петко Дюлгеров му споделя, че Петрова и Иванчева желаят пари и почнала ангажимента какъв брой, по кое време и къде. Междувременно строителният бизнесмен отива в Антикорупционната комисия. Той и фамилията му дават единодушие да бъдат подслушвани. Така се стига до арестите на 17 април, а Ваклин, макар че към момента не е получил 70 000 белязани евро, който бяха открити у тримата подсъдими, споделя, че това е неговият принос към битката с корупцията.

Според прокуратурата тримата обвинени са поискали от Ваклин половин милион лв., с цел да могат да придвижат негово известие, което да завърши процедурата му за градеж в " Младост ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР