В специално обръщение македонският президент Георги Иванов категорично се противопостави

...
В специално обръщение македонският президент Георги Иванов категорично се противопостави
Коментари Харесай

Иванов: Конституцията и съвестта не ми позволяват да подпиша новия закон за езиците


В особено послание македонският президент Георги Иванов изрично се опълчи на приемането на новия Закон за приложимост на езиците в Република Македония, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Законът беше признат в Народното събрание в Скопие с 64 гласа „ за ”, без нито един "против" или "въздържал се", без диспути по многото препоръчани от опозицията ремонти към законопроекта. Законът уголемява използването на албански език в Република Македония.

"Този закон показва тиранията на парламентарното болшинство върху болшинството жители на Република Македония. Мнозинството жители в никакъв случай не са дали своят вот и в никакъв случай не биха дали своят вот за политическа стратегия, която планува сходен антидържавен и противоконституционнен закон. Като президент на страната сходно нещо няма да разреша да се случи, аз сходно нещо няма да подпиша... Съвестта ми и Конституцията не ми разрешават да подпиша сходен закон", сподели Иванов в специфичното си послание пред нацията късно нощес.

"Начинът, по който бе признат този закон съставлява институционално принуждение и удар против демокрацията. Надявам се, че осъзнавате какъв казус направихте, както и за следствията и вредите върху правовата страна, които в бъдеще могат да произлязат от този казус... Така не се управлява страна. Така не се осъществят стратегическите цели. Така не се съблюдава Конституцията, в която се заклехте при поемането на тази извънредно висока държавна фунция", акцентира Иванов.

Според него "Законът за приложимост на езиците, по този начин както е написан и гласуван, ще провокира цялостна обсада на институциите. В изискванията на обсада на институциите, огромна е вероятността да се сложи и въпроса за преформатирането на конституционното устройство на страната", сподели още македонският президент. Той дефинира закона като наказателен и неправдив, който фаворизира единствено един език и ще задълбочи междуетническото напрежение и съставлява закана за междуетническото съжителство".

Кореспонденът на БГНЕС напомня, че имаше опит за възпрепятстване на съвещанието от неучастващите в гласуването представители на най-голямата опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ. В резултат на това ръководителят на Народното събрание Талат Джафери бе заставен да напусне постройката на Народното събрание, придружаван от защита. Според представителите на опозицията признатият закон опонира на конституцията. „ Докато съм на тази служба, няма да разреша да се повторят събитията от 27 април предходната година “, съобщи Джафери. По време на гласуването пред Народното събрание имаше цивилен митинги. Председателят на Народното събрание означи, че „ правото на митинг – това е неприкосновено право на всеки жител “.

До през днешния ден въпросът с езика в Македония се определяше според Охридското спокойно съглашение от 2001 година. Според него албанският език се ползваше със статута на формален език в общините с повече от 20% албанско малцинство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР