В специално изявление МВнР на Полша опроверга 10-те лъжи на

...
В специално изявление МВнР на Полша опроверга 10-те лъжи на
Коментари Харесай

Полското Външно министерство опроверга 10-те лъжи на Путин

В особено изказване Министерство на външните работи на Полша опроверга 10-те неистини на президента Владимир Путин за Полша и Украйна, които не бяха поправени по време на изявлението, взето от Тъкър Карлсън и излъчено на 8 февруари 2024 година

 

1. " Полша сътрудничеше на хитлеристка Германия "
Преди Втората международна война полската дипломация се пробва да поддържа добросъседски връзки с Германия. Влизането на Полша в какъвто и да било боен съюз с Хитлер е изключено. В интервала сред Първата и Втората международна война Полша се оказва сред две нападателни съседки: Германия и Русия, нито една от които на процедура не признава правото на полския народ да има самостоятелна страна. През 1934 година в Берлин е подписана германо-полската декларация за ненападение, която има за цел да подсигурява уреждането на разногласия с мирни средства. Още преди този момент, през 1932 година, сходен пакт за ненападение е подписан със Съюз на съветските социалистически републики.

 

2. " Поляците принудиха Хитлер да стартира Втората международна война против тях. Защо Полша стартира войната на 1 септември 1939 година? Защото не желаеше да сътрудничи. Хитлер нямаше какво да направи с изключение на да стартира да извършва проектите си посредством Полша. "
Втората полска република отхвърля претенциите на Хитлер, както и предлагането му да влезе в полско-германски съюз против Съюз на съветските социалистически републики. Германия на Хитлер и руските управляващи подписаха съглашение против Полша на 23 август 1939 година (т.нар. Пакт Молотов-Рибентроп), което разреши на Германия да нападне Полша на 1 септември 1939 година Съветска Русия и Германия на Хитлер си сътрудничиха до юни 1941 година.

 

3.  " Полша стана жертва на политиката, която организираше против Чехословакия, защото съгласно добре известния Пакт Молотов-Рибентроп, част от тази територия, в това число Западна Украйна, трябваше да бъде дадена на Русия. "
Полша не взе участие, нито е страна по Мюнхенското съглашение (от 30 септември 1938 г.), което в действителност мощно лимитира суверенитета на Чехословакия. Полските искания във връзка с региона Заолже бяха издигнати след подписването на Мюнхенското съглашение.

 

4. " Така Русия, която тогава носи името Съюз на съветските социалистически републики, си връща историческите земи ".
Съюз на съветските социалистически републики включва източната територия на Полша вследствие на въоръжена експанзия (17 септември 1939 г.), до момента в който Полша отблъсква немската инвазия. Това забива нож в гърба на полската страна. Така наречените национални референдуми, извършени от Съветите по източните граници на Полша, бяха съпроводени от гнет и операции. Лвов и тогавашните провинции Лвов и Станиславов (днешна Западна Украйна) в никакъв случай не са били част от Руската империя. Регионът на Вилнюс също не е бил историческа част от Русия.

 

5. " Украйна в действителност е изкуствена страна, основана от Ленин и Сталин ".
Днешна Украйна се появи като страна, с помощта на украинското национално придвижване. Болшевиките не я сътвориха, а просто завоюваха част от нея, с цел да основат една от руските републики. Украйна се появи по волята на самите украинци.

 

6.  " Левият бряг на Днепър, в това число Киев, е историческа съветска земя ".
Киев беше историческата столица на Рус, а Москва по това време не съществуваше. През 1991 година Украйна става самостоятелна страна с интернационално приети граници.

 

7. " В Полша поражда концепцията за украинците като обособена нация. "
Процесът на самоопределение на украинците като обособена етническа група е паралелен с сходни процеси в Европа през 19 век. Никой не е „ измислил “ украинската нация.

 

8. " На територията на Украйна са основани бази на НАТО ".
На територията на Украйна няма бази на НАТО.

 

9.  " В Украйна бяха осъществени два държавни преврата, с цел да се пресечен изкуствено връзките й с Русия. "
По време на Оранжевата гражданска война украинската нация се опълчи на фалшифицираните избори. Провеждането на идващ тур на гласуването разреши на президента Виктор Юшченко фактически да завоюва болшинството от гласовете. След Евромайдана Петро Порошенко завоюва демократично президентските избори.

 

10. " През 2014 година Москва беше принудена да пази Крим, тъй като беше в заплаха. "
През 2014 година нямаше опасност за Крим. Евромайданът спомогна за безкръвна промяна на властта посредством демократични избори. „ Зелените човечета “ на Русия се появиха в Крим, с цел да дестабилизират обстановката в Украйна.

 

В коментар за изявлението на Тъкър Карлсън с Путин известната публицистка Маша Гесен заключава в " Ню Йоркър ": " Показателно е, че Путин отдели време да упрекна Полша както в съюз с нацистка Германия, по този начин и в подстрекателство на експанзията на Хитлер. Както постъпи с Украйна в предишното, той нарежда Полша като правоприемник на нацизма. Путин спомена Полша повече от трийсет пъти в диалога си с Тъкър. Ако бях Полша, щях да се уплаша. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР