В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър

...
В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър
Коментари Харесай

Започва делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му

В Специализирания углавен съд потегля делото против някогашния здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски, упрекнати в закононарушения по работа и в занемареност, заяви БГНЕС.

Заседанието против Москов и Персенски е планувано за 16 април. Двамата бяха привлечени като обвинени в края на ноември 2016 година През март месец тази година СГП внесе в спецсъда обвинителния акт против някогашния министър на опазването на здравето и заместника му по отношение на имунизациите „ Пентаксим “, „ Еувакс Б “ и „ Тетадиф”. Обвинения получиха още три лица от „ Бул Био НЦЗПБ” ЕООД.

Петър Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Р Турция - 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната. От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерство на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца.

Това дефинира действието като изключително „ тежък случай”. Деянието на Москов съставлява закононарушение по член 282, алинея 3, вр.ал.2, вр. ал.1от Наказателен кодекс, и за него се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 10 години.

Второто обвиняване против Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли обилни вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски.

Престъплението е квалифицирано по чл.220, ал.1, вр. член 20, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, за което се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 1 до 6 години.

Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество, и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева

В резултат на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол, гр. София, да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане съответно в тази база на „ Бул Био “ ЕООД. Така са осъществени обилни разноски за производството на имунизацията, без да са спазени нормативните условия.

Така описаното действие съставлява закононарушение по член 219, алинея 4, вр. с алинея 2 от Наказателен кодекс и в случай че бъде приет за отговорен, Петър Москов може да получи наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 10 години

На съд е предаден и някогашният заместник-министър Адам Персенски по обвиняване, че на 9 юли 2015 година, като длъжностно лице, в съучастничество като помощник на П.М., съзнателно е улеснил министъра да наруши и да не извърши служебните си отговорности при приемане на дарението от 100 хиляди дози „ Еувакс Б “, като от дейностите му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лева Данък добавена стойност и е нарушен престижът на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по осъществяване на лекарствената политика на страната - закононарушение по член чл. 282, алинея 3, вр. алинея 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

За това действие се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 10 години.

Престъпните дейности на Адам Персенски се изразявали в реализиране на среща в резиденцията на Р Турция през месец март 2015 година и среща с представители на турското посолство в Република България. На тези срещи е било авансово контрактувано правенето на двустранно съглашение сред българското и турското Министерство на здравеопазването за замяна на ваксини. Адам Персенски е взел участие в работна група за правене на същото Споразумение. На 19 юли 2015 година Персенски е изготвил отчет пред министъра на опазването на здравето за образуване на приемане на дарението от Република Турция, в това число издаване на разрешителни за прилагане, инспекция на наличия и сходство на продуктите с националните регламенти, както и образуване на вноса на имунизациите на територията на Република България.

Второто обвиняване на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подкрепил на Л.Д. (управител на „ Бул Био “ ЕООД) да сключат неизгодна договорка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила забележителна щета за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788, 31 лева с Данък добавена стойност.

Деянието е съставлява закононарушение по член 220, ал.1, вр. член 201 ал.3 и алинея 4, вр. ал.1 от Наказателен кодекс, и за него се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 1 до 6 години.

На Москов и Персенски им бе наложена мярка за неотклонение „ подписка”.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР