В Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в

...
В Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в
Коментари Харесай

Мисия Млад ветеринар

В Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора работата в никакъв случай не свършва. Дори и на професионалния празник - 14 декември, експертите от центъра не могат да се откъснат от своите пациенти. Помагат им студенти по ветеринарна медицина от Тракийския университет и възпитаници от Националната Професионална Гимназия " И.Павлов " в града. Всички те са обединени към идеята за запазването на биологичното многообразие в България.

Ветеринарите от Центъра изпращат с добра вест актуалната година. До края на 2022 година те най-накрая ще имат по този начин стремежи " кариерен център " - пространство, което предлага опция за наблюдаване и образование на младите експерти. Ежегодно над 100 студенти получават на практика знания в Спасителния център. За младежите стажът е скъпа опция да натрупат професионални познания за работа с бедстващи диви животни - оказване на първа помощ, интервенции, профилактични прегледи и други. Отделно, всяка година, Центърът се посещава от над 3 000 деца, възпитаници и студенти, част от които са със компетентност ветеринарна медицина, ветеринарен механик, биолози, еколози.

 Всяка година над 3000 възпитаници посещават Спасителният център на Зелените Балкани
Всяка година над 3000 възпитаници посещават Спасителният център на Зелените Балкани
Снимка: КонтурГлобал

" В момента Спасителния център разполага с лечебница, която не е пригодена за демонстрации и ни е мъчно да изпълняваме една от главните ни цели - да подкрепяме образованието на младите ветеринари, биолози и еколози ", споделя Христина Клисурова, ПР и ветеринарен доктор в Спасителния център на " Зелени Балкани ". Идеята за профилирана зала поражда преди известно време, само че е нужно в допълнение финансиране. Един от дългогодишните другари на Спасителния център - Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " - прегръща концепцията и реализацията на плана към този момент е в ход.

" За да завършат образованието си и да стартират да практикуват специалността, бъдещите ветеринари би трябвало да преминат най-малко 700 часа процедура. Спасителният център е мястото, където тези младежи имат неповторимата опция да получат знания по какъв начин да работят с потърпевши диви животни и да оказват помощ за размножаването и стартирането назад в природата на изчезващи типове. Това е значима идея, която поддържаме повече от 10 години ", споделя сподели Надя Синигерска - Бохорова, управител " Комуникации и КСО " в " КонтурГлобал Марица Изток 3 ". През центъра годишно минават над 2000 пациента, най-много птици и дребни бозайници. Професионалистите от " Зелени Балкани " съумяват да върнат излекувани в природата повече от половината от тях. Останалите пренасочват към зоопаркове у нас и в чужбина, а някои остават да посрещат посетителите на Центъра в Стара Загора.

 Чапа живее непрекъснато в избавителния център
Чапа живее непрекъснато в избавителния център
Снимка: КонтурГлобал

Новата зала ще бъде построена от специфични термо-панели за по-добра топлоизолация, към нея ще има два прилежащи санитарни възела и независим кабинет за ветеринарните експерти. Едната страна на обекта ще е изцяло транспарантна, тъй че и огромни групи гости да могат да следят дейностите без да смущават експертите.

" Партньорството ни с електроцентралата датира от дълго време. Благодарение на " КонтурГлобал Марица Изток 3 " успяхме да изградим посетителския ъгъл на Центъра, и да ремонтираме някои от старите ни волиери и реанимацията на Спасителния център ", споделя Христина Клисурова. Още преди години " КонтурГлобал " обезпечава и дълго чакания от ветеринарните експерти уред за инхалационна упойка, който е доста значим за лекуването и спасяването на редица скотски типове. Един от последните планове, които компанията и Центъра осъществят сполучливо дружно, е ремонта на 6 пространства, които служат за домове на ранени или застрашени птици. Клетките имат открита и закрита част, а в тях са построени специфични хранилки, тъй че животните да не привикват прекомерно с човешкото наличие и да могат по-лесно да се приспособяват назад към живота си в дивата природа.

 фотография: Топлоелектрическа централа КонтурГлобал Марица Изток 3

Освен на корпоративно равнище, идеята на " Зелени Балкани " има необятна поддръжка и от чиновниците на компанията. През последните 10 години над 370 доброволци на " КонтурГлобал Марица Изток 3 " са взели участие в взаимни начинания и са изработили съвсем 1 500 часа в поддръжка на разнообразни " зелени " начинания като залесяване, разчистване и облагородяване на зелени площи, лекции в просветителни институции на екологична тема и несъмнено доброволчество в поддръжка на Центъра. Каузата на Спасителния център е и една от обичаните във вътрешната стратегия за даряване по ведомост на чиновниците. Така енергетиците могат да поддържат работата на ветеринарите посредством ежемесечни дарения и по този начин да способстват за запазване на природата и биоразнообразието в България.

*съдържание на КонтурГлобал
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР