В Софийски градски съд (СГС) от КПКОНПИ са внесени две

...
В Софийски градски съд (СГС) от КПКОНПИ са внесени две
Коментари Харесай

КПКОНПИ внесе иск за над 19 млн.лв. срещу дясната ръка на Божков

В Софийски градски съд (СГС) от КПКОНПИ са импортирани две искови молби - едната е против Георги Попов и е на обща стойност от 19 147 186,25 лева Георги Попов е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група с началник Васил Божков.

Припомняме, че откакто се завихри и невнесените такси от страна на Васил Божков, Георги Попов известно време живя в Дубай. Той бе. След първичния арест Попов бе освободен против сумата от 40 хиляди лв. гаранция.

Втората искова молба е против Николай Бардар на обща стойност 5 679 012,27 лева Николай Бардар е упрекнат от прокуратурата за длъжностно заграбване в изключително огромни размери.

На своето постоянно съвещание КПКОНПИ е приела решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища в страната за лишаване на нелегално добито имущество в общ размер на 25 265 915, 32 лева ., за определяне на спор на ползи във връзка с изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/Галин Николов , за формиране на произвеждане за спор на ползи във връзка с зам.-министъра на околната среда и водите Тома Белев и на управлението на АЕЦ " Козлодуй " - изпълнителния шеф Наско Михов и неговия заместител Александър Николов. На същото съвещание се одобри и решение за отправяне на рекомендации в текстове от плана на Закон за събиране на вземания по потребителски контракти, импортиран от Министерски съвет. Това обгърнаха от пресцентъра на КПКОНПИ.

По отношение на Галин Николов, изпълнителен шеф на ИАРА, е открит спор на ползи за това, че на 07.08.2020 година е упражнил пълномощия по работа в частен интерес на обвързвано с него лице. Той е предложил и назначил брата на своята брачна половинка на по-висока служба и надлежно - с по-голямо месечно заплащане. В случая, Николов е следвало да си направи самоотвод от съответните си служебни пълномощия. Наложена му е санкция в размер на 5000 лева
 Тома Белев става заместител на Сандов в Министерство на околната среда и водите
Тома Белев става заместител на Сандов в Министерство на околната среда и водите

За заместник-министър в Министерство на вътрешните работи е назначен и Стоян Темелакиев

КПКОНПИ образува произвеждане за спор на ползи против Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите. Поводът е постъпил сигнал, съгласно който същият продължава да е ръководител на Управителния съвет на Сдружение " Асоциация на парковете в България ". Съобразно законовите си пълномощия, Комисията ревизира сигнали по отношение на декларациите за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и сезира органа по избора или назначението им за предприемане на нужните дейности.

В обществената мрежа Facebook Тома Белев разгласи, че не е в спор на ползи и няма спор на ползи, тъй като от основаването си през 2003 година досега Асоциация на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на Министерство на околната среда и водите или негови структури, в това число оперативната стратегия Околна среда.

Образувано е и произвеждане за спор на ползи във връзка с управлението на АЕЦ " Козлодуй " - Наско Михов, изпълнителен шеф, и Александър Николов, заместник-изпълнителен шеф. Постъпил е сигнал, в който се съдържат изказвания за непозволено облагодетелстване - подписване на контракти с сдружения, индиректно свързани с тях.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

По отношение на проектозакона за събиране на вземанията по потребителски контракти, КПКОНПИ насочва рекомендация към вносителя за включване на детайлна уредба по регистриране и критериите към активността на сдруженията за събиране на вземания.
 КПКОНПИ подхвана Иван Гешев
КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

Проверяват се сигнали за нарушавания на основния прокурор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР