В София трябва да бъде изградена локална мрежа от датчици,

...
В София трябва да бъде изградена локална мрежа от датчици,
Коментари Харесай

Необходими се повече датчици за измерване на въздуха в София

В София би трябвало да бъде построена местна мрежа от сензори, които да мерят качеството и равнищата на нездравословните излъчвания в въздуха. Необходима е повече информация каква част от отпадъците се рециклира, къде и какъв отпадък се изхвърля нелегално.

Това са някои от изводите на организацията " Енвайрорисърч ", които ще изработят тактиката за околната среда в столицата, като част от самодейността на общината за основаване на проект за развиване на града до 2050 година - " Визия за София ".

Днес организациите, които вземат участие в процеса, разграничен на тематиките " Хора ", " Идентичност и просвета ", " Транспорт и подвижност ", " Околна среда ", " Градска среда ", " Икономика ", " Управление ", показаха обществено събраните досега данни и тактиката си за работа в идващите стадии. Окончателните резултати от работата им ще бъдат подготвени до есента на 2018 година, когато ще бъдат прегледани от Столичният общински съвет.

Според " Енвайрорисърч " е нужна централизирана система за положението на парковете и зелените площи в София, предпазените зони, вероятните места за градско земеделие. Трябва да се създадат разбори за качеството на почвите, равнищата на тежки метали в тях.

От организацията означават липса на задоволително информация за отпадъците - какъв отпадък се изхвърля, дали и какъв брой се събира разделно, каква част се рециклира. Не са известни и местата, които се употребяват като нерегламентирани сметища.

Пет са малко

Петте мобилни станции за измерването на равнищата на нездравословни излъчвания във въздуха, които в този момент са ситуирани в София, не са задоволителни, споделят от " Енвайрорисърч ". Според тях в града би трябвало да бъде построена обособена мрежа от сензори, които ще дават по-ясна информация за химическия състав на въздуха и равнищата на фини прахови частици, които са главен замърсител.

Станциите са благосъстоятелност на Изпълнителна организация по околна среда и води към Министерството на околната среда и водите. На уеб страницата на организацията се разгласява информацията за качеството на въздуха, само че ден по-късно. През февруари цивилен организации заведоха дело против Столичната община и организацията по околната среда, тъй като и двете институции им отхвърлиха достъп до почасовите данни от автоматизираните измервателни станции (АИС) в София за последните четири години.

Организациите да превеждат

По време на конференцията зам.-кметът на София по екологията Йоана Христова сподели, че Столичната община прави повече от отговорностите й съгласно закона, с цел да дава данни за качеството на въздуха. По думите й ролята на гражданските организации е да " превеждат на понятен език " тази информация.

Христова уточни, че Столичната община е първата, която е почнала да дава тази информация. След въпрос от жител за какво общината не разгласява почасовите данни, зам.-кметът се оправда, че техен " притежател " е Министерството на околната среда и водите.

Време за актуализация

Започва работата по актуализирането на признатата през май Програма на Столичната община за ръководство на качеството на въздуха до 2020 година, заяви Христова. По думите й за задачата ще бъде определена външна компания с социална поръчка. Заданието за състезанието ще бъде показано в края на годината и ще бъде разисквано с жители.

За задачата в Столичната община ще бъдат основани работни групи, в които ще бъдат включени цивилен организации. Според зам.-кметът по екология регулациите и ограниченията за справяне със замърсяването на въздуха няма да имат резултат, в случай че информацията за казуса и смисъла им не доближи до всеки жител и той самичък не осъзнае своята роля в този развой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР