В София ще има зони, в които няма да има

...
В София ще има зони, в които няма да има
Коментари Харесай

Парламентът одобри в София да има зони за небостъргачи

В София ще има зони, в които няма да има ограничаване на височината на постройките. Максималната височина на застояване в останалите елементи на града ще бъде 75 метра, а за постройките над 50 м ще се прави транспортен разбор. Това са част от новите текстове в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които бяха признати през днешния ден от Народното събрание.

Промените в закона бяха инициирани от Столичната община и основният проектант на града Здравко Здравков и имат за цел да лимитират безразборното високо застрояване, дефинират места за небостъргачите и вкарат ограничавания при градежите в ъглови имоти, което е една от малките врати в различен закон (Закон за устройство на територията), с която в София бяха утвърдени доста високи здания.

Първоначалното предложение беше зоните за небостъргачи да са две - край бул. " Цариградско шосе " след 7-ми километър (около и след " Интер експо център " ) и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ". На съвещание на комисията по локално самоуправление в Народното събрание депутатите взеха решение, че в закона не могат да създадат такава съответна смяна, която не е планувана в Общия организационен проект на града. Така те се ограничиха единствено до записването в закона на тези бъдещи зони, които би трябвало да бъдат избрани от Столичната община с процедурата по изменение на Общ устройствен план.

В общината към този момент се работи по подготовка на промени в проекта, като се чака разискванията във всички региони на София да стартират от 2019 година

Въвежда се оптимално лимитирани от 50 метра за частите от центъра, където сега, а за зоната към южната дъга на София то ще е 15 метра. В останалата част на града най-високите здания ще могат да доближават 75 метра.

Подробните устройствени проекти за жилищните комплекси няма да могат да бъдат променяни 5 години след приемането им. Единственото изключение ще са единствено промени в Общия организационен проект, с които би се трансформирало предназначението на обособени зони.

Един от претекстовете за тази смяна, който основният проектант посочи по време на разискванията в комисии е, че това ще даде сигурност, както за жителите на София, по този начин и на вложителите в града. По думите му постоянно при приемането на един организационен проект лишава години, а по-късно стартират нови процедури по претенции за частични промени, което затруднява работата и води до спорове сред жителите, общината и вложителите.

Депутатите не одобриха и проложение в капиталовите планове за градежи над 5000 кв. метра да се планува и разполагане за контейнери за разделно събиране на отпадък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР