В София ще бъдат обособени три зони, където да има

...
В София ще бъдат обособени три зони, където да има
Коментари Харесай

Главният архитект на София твърди, че 200-метровите небостъргачи няма да скрият Витоша

В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство. Това разгласи основният проектант на София Здравко Здравков в студиото на " Тази заран ". По думите му тези " ситита " ще подсигуряват опазване на гледката към планината на столичани и ще резервира условието на височина в останалата част от града от 75 метра. Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „ Цариградско шосе”, другата по бул. „ Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

„ Има редица малка врата в закона да се появяват небостъргачите безредно из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски”, уточни Здравков. По думите му към този момент са показали измененията в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват Народното събрание да ги одобри.

Главният проектант добави, че досега е издал едно позволение за небостъргач – 202 метра постройка на „ Скай форт” до Експо центъра.
Има капиталови планове и за терен наоколо до Пирогов.

За противоречивия градеж на бул. „ Черни връх” се чака да приключат административните производства.

По мотив митинга на поданици на кв. „ Дружба” против застрояване на зелена повърхност, Здравков разяснява, че този случай е част от доста тиктакащи бомби след реституцията. По думите му такива проблеми има в Левски, Обеля и Люлин.

Архитектът уточни, че би трябвало да се отбрани освен интереса на частната благосъстоятелност, само че и на хората в квартала. „ В проекта на Дружба е отредено там да има парк, след това се удостоверява с Общ устройствен план да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще приказваме със притежателите. Към 2001 година теренът бил част от зелената система на града”, съобщи Здравков.

В София поправки до края на лятото ще има на бул. „ Монтевидео” и „ Тодор Каблешков” предстоят да бъдат ремонтирани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР