В София се състоя важно събитие, свързано с подобряването на

...
В София се състоя важно събитие, свързано с подобряването на
Коментари Харесай

Инвестиция в здраве: Премиерът връчи ключовете за първите високопроходими линейки в Спешна помощ

В София се състоя значимо събитие, обвързвано с подобряването на системата за незабавна здравна помощ в България. Премиерът акад. Николай Денков връчи ключовете на пет високопроходими коли за спешна помощ на началниците на Центровете за незабавна здравна помощ в разнообразни райони на страната. Този стадий от плана съставлява значима стъпка напред към възстановяване на достъпа на жителите до бърза и ефикасна здравна помощ .

Проектът, наименуван „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “, е подсилен от Европейския съюз и има за цел модернизиране и рационализиране на незабавната здравна помощ в страната. Петте високопроходими коли за спешна помощ, предопределени за Центровете за незабавна здравна помощ в София, Пазарджик, Благоевград, Шумен и Смолян , са първите от общо 42, планувани в границите на този план.

Линейките ще бъдат разпределени и употребявани във филиалите на Центровете за незабавна здравна помощ в райони като Самоков, Банско, Велинград, Смолян и Върбица. Това е от решаващо значение, защото в тези региони хората постоянно се сблъскват с компликации в приемането на бърза и надеждна здравна помощ.

Премиерът акад. Денков акцентира значимостта на европейските вложения за възстановяване на българската система за незабавна здравна помощ и отрази удовлетворението си от напредъка в плана. Той означи, че в близко бъдеще в България се чакат и хеликоптери, които ще подкрепят още повече незабавната здравна помощ, като ще бъдат употребявани там, където има най-голяма потребност.

Проф. Илко Гетов, заместник-министър на опазването на здравето, акцентира, че това е последният съставен елемент от европейския капиталов план и че следва да бъде приключен през идната година. Той показа и че държавното управление отпусна забележителна сума от към 45 милиона лв. , с цел да се обезпечи сполучливото привършване на плана.

Заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски добави, че с помощта на положителната последователност след предходното управление на Министерството на здравеопазването, планът се е развил сполучливо. Той изрази вяра, че оставащите 37 коли за спешна помощ , които се чакат до края на март 2024 година, ще бъдат доставени в период.

Този план е още едно доказателство за позитивните резултати от участието на България в Европейски Съюз и по какъв начин това може да поддържа развиването на значими браншове като опазването на здравето . С всяка предоставена кола за спешна помощ се усилва вероятността на избавление в незабавни обстановки и се усъвършенства качеството на здравната помощ, която хората получават.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР