В София се проведе възпоменателна церемония в памет на загиналите

...
В София се проведе възпоменателна церемония в памет на загиналите
Коментари Харесай

Поклонение пред Докторския паметник в София

В София се организира възпоменателна гала в памет на починалите медици в Руско-турската освободителна война. 143 години след Освобождението беше отслужена Панихида за героите.

Миналата година тържеството беше отсрочено поради пандемията. Сега обаче Българската и Руската православна черква влязоха в съслужение пред единствения монумент на починали медици в цяла Европа, който се намира в Докторската градина в София. Той е повдигнат в памет на 500-те медици, починали по време на Руско-турската освободителна война.

На място, с цел да сервира цветя, пристигна и вицепрезидентът Илияна Йотова. „ Знаете, че поклонението беше анулирано през 2020 година тъкмо в навечерието на въвеждането на изключителното състояние в страната. Кризата и пандемията ни погнаха да осмислим и празниците. Когато човек е уединено със себе си, когато отиде да остави едно цвете – не тъй като дълга го изисква, а го направи от сърце и душа, това за мен е още по-ценно. И аз мисля, че през днешния ден всички хора, които се събраха тук, пристигнаха тъкмо с такава мисъл и такава идея”, съобщи тя.

Отмяната на тържествата във връзка националния празник на връх Шипка и тази година Йотова разяснява като опит да бъдат лимитирани изявите на президента Румен Радев. Също по този начин вицепрезидентът прикани българите да се изкачат към върха.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР