В София предстои драстично увеличаване на зоните за платено паркиране ...

В София предстои драстично увеличаване на зоните за платено паркиране

В София драстично увеличават зоните за платено паркиране

В София следва драстично увеличение на зоните за платено паркиране в града. От 1 декември влиза в действие разширението на синята зона, както и включването на нови елементи от кварталитре към зелената зона, заяви през днешния ден Зафир Зарков, общински консултант от ГЕРБ в Столичния общински консултант.

Освен това от тази дата набъбва и времетраенето на синята зона– вместо до 19.30 ч. тя към този момент ще не престава до 20 ч., оповестява БГНЕС. Докладът на вносителите – пълномощници на ГЕРБ, ще бъде прегледан на следващата сесия на градския парламент в четвъртък (28 октомври). Предложенията на ръководещите към този момент бяха признати от отрасловите общински комисии с гласовете на формациите ГЕРБ-Съюз на демократичните сили и Вътрешна македонска революционна организация-„ Атака “. Текстовете не бяха подкрепени от Българска социалистическа партия и от „ Демократична България “.

Към синята зона ще бъдат приобщени улиците сред бул. „ Дондуков “ и „ Сливница “ и бул. „ Данаил Николаев “, сред „ Тодор Александров “ и „ Сливница “, сред бул „ Христо Ботев “ и „ Скобелев “ и „ Опълченска “, както и всички улици сред бул. "Васил Левски " и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “.

Синя зона стават и пространството сред бул. „ Пенчо Славейков “ и бул. „ Скобелев “. Към синята зона се прибавя и територията на сегашната подзона 11, към която спадат карето улици сред „ Граф Игнатиев “, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и улица „ Гурко “. Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще усили приходите на Центъра за градска подвижност с към 6 милиона лв..

След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се усилят от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Изброените улици и булеварди влизат в обсега на регионите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец”. Жителите на тези региони, които към този момент са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат поради включването на техните улици в синята.

След разширението на местата за паркиране в синята зона тези в зелената зона ще намалеят с над 7000, макар че към нея се планува да се включи още един квартал на столицата-ж.к. „ Зона Б-19 “-до бул. "Константин Величков " и кръстовището с бул. "Иван Гешов ", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране. Въпросът с включването на Зона Б-19 към зелената зона наподобява решен, макар че на 25 октомври в кметството на регион "Възраждане “ е планувано публично разискване по тематиката.

От 1 декември ще бъде отстранен още безплатният "Служебен абонамент " за държавни и общински структури, който в този момент включва три паркоместа. Освен това паркирането в режим "Служебен абонамент " в центъра ще се ограничи до 5 платени места на административен адрес-както за институции, по този начин и за частните компании.

Изчисленията са, че това ще докара до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града. Предлага се и продължен длъжностен абонамент, който да действа от 19,30 до 22,30 ч., както и уголемен длъжностен абонамент с деяние в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч.

Председателят на комисията Карлос Контрера пък обяви, че тази седмица ще бъде импортиран отчет с оферти за смени, които плануват от юни следващата година на територията на цяла София да се не разреши движението на каруци.

Контролът ще се осъществява от Столичен инспекторат, Общинска полиция и общинската спешна дирекция. Освен каруцата е допустимо краткотрайно да се задържат и конете, като притежателят ще може да си го прибере, откакто заплати нужните разноски. За тези краткотрайно арестувани животни ще се грижи общинското дружество "Екоравновесие ". Мястото, на което ще се возят животните, ще е в Требич, като са нужни към 200 000 лева за построяване на нужната инфраструктура.

Предстои да разгледаме оферти за нови бус ленти, с цел да се даде приоритет на градския превоз. С сътрудниците от ГЕРБ сме си сложили цел до 2025 година всички рейсове на градския превоз да бъдат със стандарт евро 6. Предстои да разгледаме и предложение за закупуване на още 12 електробуса, с които да се пусне довозваща линия сред "Дружба " 1 и "Дружба " 2 ", изясни Контрера.

Към момента не се разисква увеличение на стойността на билета за градски превоз. Работи се по нова тарифна политика, само че задачата е да се дават повече благоприятни условия за пътешестване, посочи Зарков.

Източник: dnes.bg