В София имаме кърлежи, но общината вече предприе почистване на

...
В София имаме кърлежи, но общината вече предприе почистване на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с важни препоръки за премахването на кърлеж

В София имаме кърлежи, само че общината към този момент предприе разчистване на тревните площи. Чакаме да стане по-сухо времето, с цел да напръскаме, съобщи съветникът на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджием.

Той акцентира, че кърлежите се появяват, когато дневните температури минават среднодневните 5 градуса.

„ Най-важното е майките да не пускат децата на тревните площи, изключително там където има бездомни животни. Ако се махне кърлежът 12 часа от впиването в човешкото тяло той не предава зараза “, добави Кантарджиев.

Той е безапелационен, че националните способи за махане на кърлежи са неправилни. „ Кърлежът изживява стрес и връща инфектирана кръв в организма. Кърлеж се смъква като с тънка пинсета, не такава за вежди, се хване хоботчето му и да се издърпа нагоре. Може и с конец да се направи клуб към хоботчето и да се издърпа “, съобщи той.

Кантарджиев изясни, че най-важното е, когато се махне кърлеж, да се направи профилактика с антибиотик. „ Така се понижава 10 пъти риска от заразяване с ерлихиоза, анаплазмоза, марсилска тресчица, лаймска болест “, сподели той в ефира на bTV.

Кантарджиев бе безапелационен, че комарите най-силно се изтребват като са във водоемите, с препарати, които са безвредни за околната среда.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР