В София има един кабинет УНГ, а в провинцията –

...
В София има един кабинет УНГ, а в провинцията –
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: В София има един кабинет УНГ, а в провинцията – нула

В София има един кабинет УНГ, а в провинцията – нула . Това сподели в студиото на bTV Новините ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ) доктор Стойчо Кацаров.

„ Не за пръв път се стига до подобен проблем и то освен за кабинетите по УНГ. Ако в София има единствено един кабинет, знаете ли какъв брой има в по-малките градове? Нула “, изясни той.

Дежурен доктор изясни, че физически колкото да съумяват да се оправят с пациентите

Според него това не е обикновено и повода да се стига до такова напрежение по празниците е в това, че страната се меси в работата на лечебните заведения. „ Ще ви дам следният образец. Всички хранителни магазини работеха и хората пазариха. Тяхната нужда за храна беше задоволена – без опашки, без очакване и без напрежение “, уточни още доктор Кацаров.

Той недоумява „ за какво друга нужда – да получиш здравна помощ, се оказва незадоволена “.

Родители обясниха, че вода няма от май месец

„ Разликата сред питателните магазини и лечебните заведения е, че първите оперират на свободния пазар, т.е. никой не ги принуждава да работят по Коледа и Нова година. В опазването на здравето обаче страната се е намесила – тя е написала едни правила за метода на даване на здравна помощ, основала е организация и е определила заплащането за този труд “, разясни доктор Кацаров.

Той е безапелационен, че виновността за неналичието на задоволително работещи лекарски кабинети по празниците е на страната. Решението на казуса изисква обширен разбор на проблемите в бранша, уточни още специалистът.

От 4 януари учебните заведения, яслите и детските градини ще работят със засилен филтър

На първо място съгласно него би трябвало всяка общинска болница да разполага със незабавни кабинети – критериите за тяхното откриване сега са прекомерно повишени. „ Едно от решенията е да се занижат тези критерии и да се разкрият такива отделения. Тогава лекарите ще имат интерес да дават наряди в тях по празниците “, уточни доктор Кацаров.

Вижте във видеото какви още решения на казуса с дефицита на незабавни медици даде той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР