В София и редица други градове у нас днес се

...
В София и редица други градове у нас днес се
Коментари Харесай

``Общобългарски поход за мир и неутралитет“ в София и редица градове у нас и в чужбина

В София и редица други градове у нас през днешния ден се организира Поход за мир, проведен по самодейност на персони и организации, настояващи България да остане зона на мир и да не взе участие във военни спорове. По данни на уредниците към 12 хиляди души в столицата са излезли, с цел да поддържат идеята.

В София старт на събитието беше даден от Националния замък на културата. С възгласи: „ Да живее България! “ участниците в петия подред Поход за мир и неутралитет започнаха да се събират още преди 14:00 часа. 



Походът е под надпис: България зона на мира, като се организира в столицата още 34 града в страната и чужбина. Преди шествието да тръгне по централните софийски улици уредниците събираха подписи от жителите за образуване на референдум за мир и суверенитет. Въпросите в допитването са общо 6, измежду които: “ Подкрепяте ли да се откри национална политика на боен неутралитет във връзка с всички външни за територията ѝ спорове “, също: „ Подкрепяте ли да бъдат изменени условията за брой подписи за производство на народен референдум “, като при над 100 хиляди подписа Народното събрание наложително да взема решение за произвеждането му.

Оратори обявиха пред участниците: „ Желаете ли тази земя да бъде парадайс и това да бъде решавано от българския народ. И дано подпишем тази подписка и дано покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България “.

„ Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас сега е войник,  воювайки с подписа, с гласа и с химикала през днешния ден, да не води война с автомата, гаубицата и манерката на следващия ден “.



Походът се провежда от  „ Брод – Българският жанр единен за децата “, „ Български народен съвет за мир “, „ Свободна и мирна България “ и други организации. На събитието има представители на левицата и на други политически обединения, които поддържат самодейността и нейните послания. Шествието мина от бул. „ Витоша “ към президентството, постройката на Народното събрание, Българска национална телевизия, Орлов мост, като ще завърши към 20:00 часа пред постройката на Народното събрание. Следващият подобен поход за мир ще бъде на 21 май. 



 Десетки варненци участваха в подписка за образуване на Национален референдум за мир и суверенитет по време на Похода за мир, призован до постройката на Общината в морската столица .  За да си тества отношението на българите към войната в Украйна и присъединяване по какъвто и да е метод на страната ни в спора.

Поискаха неутралитет на България, което да запази независимостта ни. Хората носеха националното знаме и афиш с апели за мир. 

Милен Събев, който е един от уредниците на Похода за мир, изясни претекстовете за събирането на подписи за привикване на референдум за мир и суверенитет:

„ Българските жители не желаят да вземат участие в непознати войни. Ние не участваме, само че нас ни карат по някакъв метод да даряваме оръжие… НАТО не е оповестила война на Русия, нито Русия е оповестила на НАТО, тъй че ние нямаме никакво касателство с трети войни “.

Георги Великов, който също е измежду уредниците на събитието, добави: „ Подписката е стартирана още в сряда, в Народно събрание е входирано, през днешния ден действително публично започваме да събираме подписите “.



Какви са шестте въпроса: „ Първите 3 са свързани с това, че желаеме да се допитаме до хората дали желаят България да взима присъединяване въобще във войни, които не са свързани с нас. А вторите три въпроса са свързани с това, че желаеме да се допитаме първо до хората дали са съгласни да бъдат олекотени условията за привикване на референдум “.

С апел за мир и боен неутралитет на България в Габрово се събраха десетки хора и потвърдиха с подписите си настояването за производство на народен референдум. 

За невмешателство на България във военния спор сред Русия и Украйна и осъществяване на народен референдум за мир и суверенитет призоваваха събралите се към 80-90 души в Габрово. Демонстрацията в Габрово не прерасна в шествие, а събралите се останаха на централния площад „ Възраждане “. Под разветите български флагове споделиха паниката си:

„ Повечето хора не се замислят, че войната е на прага ни “; „ Да не влизаме във война, която не е наша. Очевидно е, че нещата са в тази посока, което и да е държавно управление в този момент – дали ще е служебно, или определено от парламента…то си има избрани задания, които ще извърши, с или без нас. Затова ние сме тук, с цел да кажем какво желаеме. Защото в Народното събрание няма кой да го каже “; Тези хора, които сме ходили в казарма, в най-скоро време ще ни привикат под един или различен под претекст. И никой нищо не знае “, споделиха габровци.

Един от мъжете, получил повиквателна да се яви за боен доклад, разяснява, че откогато е излязъл от казармата, към този момент 25 години никой не го е търсил, по тази причина в този момент свързва самодейността на военните с спора в Украйна.



Стотина излязоха на кюстендилския пл. „ Велбъжд “ в поддръжка на „ Общобългарския поход за мир и неутралитет “. На митинг на площада те показаха безапелационното си искане България да е отвън всякакво присъединяване във военни спорове, да съблюдава пореден неутралитет:
„ Не желаем България да бъде включвана във военни спорове по какъвто и да е метод – било то с жива мощ, или с оръжие, което преминавайки от нашата страна към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние желаеме мир. Заедно с днешния Поход за мир се инициира и референдум – за осъществяване на народен референдум за мир и суверенитет “, сподели една от участничките в демонстрацията пред микрофона на БНР.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР