В София е потвърден случай на заболял от маймунска вариола.Това

...
В София е потвърден случай на заболял от маймунска вариола.Това
Коментари Харесай

Първи случай на маймунска шарка в София за 2024 г.

В София е доказан случай на болен от маймунска вариола.

Това демонстрира уеб сайтът на Столичната районна здравна ревизия. Няма различен болен от началото на годината, съгласно данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

През предходната година Министерството на здравеопазването предложи хората с клинични недоволства от маймунска вариола да потърсят лекарска помощ и при опция консултация с доктор инфекционист. При подозрение за заразяване човек би трябвало да се изолира в своя дом или в лечебно заведение, в случай че протичането на заболяването го изисква.

През юни и юли предходната година в България бяха регистрирани четири случая на маймунска шарка. Първите двама пациенти бяха мъже, за които беше обявено, че са пътували в Испания и във Англия. Третият бе мъж, контактувал с един от първите двама инфектирани. Четвъртият се беше завърнал от Италия.

Болестта мигрира всеобщо още през 2022 година

Инкубационният интервал на заболяването нормално продължава сред 6 и 13 дни, само че може да протече и от 5 до 21 дни.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, причиняващо признаци на остра вирусна зараза (треска, главоболие, мускулни болки) и обрив, наподобяващ пъпки или мехури.

През 2022 г. бяха регистрирани огромен брой инфектирани в страни, където болестта преди този момент не е било публикувано. През епидемията от същата година в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство бе обявено за над 20 000 случая. Те не са били свързани с пътувания до места, за които преди този момент се е знаело, че вирусът се е разпространявал.

Какви са признаците?

Заразените  постоянно страдат от композиция от признаци като нараснала температура, главоболие, настинка, безсилие, отичане на лимфните възли, болки в гърба и в мускулите, лезии на лигавиците и кожен обрив. 

Могат да бъдат наранени дланите и стъпалата. Обривите прогресират по едно и също време, преминавайки през разнообразни стадии. Преди обрива или по едно и също време с него от време на време се подуват и лимфните възли.

Националният център по заразни и паразитни заболявания осведоми на уеб страницата си, че инфекцията не се предава елементарно от човек на човек. Заразяването се получава при непосредствен контакт с заразен материал от кожните лезии на възпален човек и посредством респираторни капчици при нескончаем контакт лице в лице. Възможно е предаване и при потребление на общо спално долни дрехи, облекла и тоалетни такъми.

В Европейския съюз (ЕС) няма утвърдена ваксина против вируса на маймунската вариола, само че имунизацията против едра шарка демонстрира успеваемост и против това заболяване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР