В София да бъде създаден Център за перспективни изследвания, който

...
В София да бъде създаден Център за перспективни изследвания, който
Коментари Харесай

Радев и Ли Къцян обсъдиха създаване на център за съвместни проекти

В София да бъде основан Център за перспективни проучвания, който ще подкрепи взаимни планове с Китай. Тази концепция разискаха президентът Румен Радев и китайският министър председател Ли Къцян на среща през днешния ден в президентството.

Радев чака първата аудиенция на китайски министър председател в България от 18 години да даде подтик на развиването на връзките сред двете страни и да ги издигне на по-високо равнище.

Идеята е центърът да работи в посоки, които затрудняват съдействието сред двете страни, изясни Радев.

„ Целта (на центъра) е да се преодолее неналичието на задоволително информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на действие на двете страни. Идеята е да спомага за координацията на плановете в икономическата и всички други сфери в нашия район “, сподели президентът.

Китайският министър председател дефинира концепцията за основаване на подобен център в София като добра и нужна, изключително в подтекста на съдействието във формата „ 15+1 “.

„ Утре ще се организира срещата на върха на държавните ръководители на Централна и Източна Европа и тогава желая да разглася, че в София ще бъде основан този център “, сподели Ли Къцян.

В прилежащи страни като Сърбия, Гърция и Румъния има повече китайски вложения, уточни Радев.

„ Затова ние желаем в хода на тези начинания да наваксаме пропуснатото досега и да установим ефикасни и рационални връзки “, сподели президентът. „ Това значи освен вложения в региона на енергетиката и транспортните инфраструктурни планове, а и всеобхватен метод “, добави Радев.

Ли Къцян е в София и за седмата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се семейства от България.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР