„В София 15-ти септеври ще бъде посрещнаст спокойно, идете си

„В София 15-ти септеври ще бъде посрещнаст спокойно, идете си ...

Проф. Витанов: Очакваме „разведряване“, празнувайте на 15 септември


„В София 15-ти септеври ще бъде посрещнаст спокойно, идете си на празника с учениците и си празнувайте. Опасност от дифузно разпространение в София няма. Тъй, че приятно прекарване, просто спазвайте елементарните мерки, не се струпвайте на едно място“, коментира математикът на бившия Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов.

„В страната имаше 15 области с дифузно разпространение на заразата, когато тръгвах за конференцията. Сега са останали 4. И тук очакваме известно разведряване на обстановката”, допълни той.

Проф. Витанов поясни, че днес базовото репродуктивно число е 1.095 и припомни, че максималната стойност от първичния пик на тази вълна е бил 1.54.Още по темата13 сеп 2021 10:3029831 авг 2021 13:2553„Заразата все още се разширява, но слабо. Броят на активните случаи се очаква да достигне 40 000. Като тръгна вълната, бяха към 7000. Ситуацията в болниците не се очаква да се подобри скоро. За броя на починалинте няма да пиша, че хейтърите пак ще почнат да вият - зер Витанов каза, че можеш да се опиташ да излъжеш индикатора регистрирани нови случаи, но не можеш да излъжеш индикатора смъртност. Писах ви, че когато броят на починалите стигне 20 000, ще напиша нещо по въпроса за причините за високата смъртност. Някои се търкаляха от смях, че Витанов чака нещо, което няма да стане”, коментира математикът и се пошегува, че тече кастинг за негов заместник.

„Желая здраве и успехи на всички и нека вирусът да ви заобикаля”, завърши специалистът.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg