В СМС-а на измамниците пише, че пратката ще бъде върната

...
В СМС-а на измамниците пише, че пратката ще бъде върната
Коментари Харесай

Нов вид измама, хакери искат пари от името на „Български пощи“ и източват дебитни карти

В СМС-а на измамниците написа, че пратката ще бъде върната назад до 72 часа и с цел да не се случи това, жертвата би трябвало да заплати такса

Нагли измамници употребяват логото на „ Български пощи “ ЕАД, с цел да източват дебитни карти. Пред бТВ момиче, което едвам не се трансформирало в жертва на мошениците, описа по какъв начин са се пробвали да я принудят да заплати такса, с цел да може поръчаната стока от нея от китайски уебсайт за електронна търговия, да не се върне назад при продавача. 

Александра Андреева прави поръчка от прочут китайски уебсайт за онлайн търговия. Пет дни по-късно обаче получава подозрителен СМС на телефона си, споделя репортерът Симона Горчева. На него написа, че пратката е получена в склад на Български пощи, само че заради повърхностен адрес не може да бъде доставена, прецизира момичето. 

„ Влизам в линка и ми написа, че би трябвало да платя 50 стотинки за новата обработка. Трябваше да посоча данните на картата и ми изпратиха известие от моята банка с кода, който би трябвало да въведа, с цел да платя, само че в него не пишеше за транзакция от 0,50 лв., а за 116 700 в корейска валута. Пробвах повторно и тогава беше сингапурска. Сумата се равняваше на 400 лв. “, споделя то. 

След като вижда необикновената валута, Александра се усъмнява. „ Влязох в уеб страницата, от който бях поръчала и видях, че стоката даже още не е изпратена от Китай. Бях към този момент сигурна, че е машинация “, прибавя тя. 

Момичето споделя за измамата в обществените мрежи. 

„ Писаха ми доста хора. Имаше над 1000 коментара под видеото, което разгласих. 800 000 индивида го гледаха, разпращаха и най-странното е, че даже хората нямаха колета, които да чакат, само че и на тях са изпращали същият СМС “, посочи то.

Експертът по кибресигурност Любомир Тулев изяснява, че сходни онлайн измами са свързани с проведена престъпност. 

„ Когато се регистрирате в някакъв уебсайт, в случай че сте решили да купувате нещо, посочвате e-mail, имена, тел. номер, а когато е хакнат, нарушителите комбинират информацията. Изпращат я във формата на пакети, които след това продават “, посочи той.

„ Големите бази данни се търгуват в тъмната мрежа от 5 до 10 хиляди лв. “, сподели Тулев. 

В множеството случаи хакерите, които получават достъп до персоналните ни данни, не се намират в България. 

„ Те са от страни като Полша, Украйна, Чехия, Африка, Китай. Много друг е профилът. Когато българската полиция изпрати питане посредством Интерпол, остава само на управляващите в съответната страна да решат дали ще спомагат или не. За страдание в множеството случаи отхвърлят “, разкри специалистът. 

Единственият метод да се предпазим, в случай че получим подобен СМС, е в случай че не бързаме да плащаме. 

„ Измамниците основават илюзията за нещо незабавно. В известието, което е сякаш от Български пощи, написа, че пратката ще бъде върната назад до 72 часа. Целта е жертвата да бъде пресирана, с цел да не мисли трезво, а да бърза “, сподели още Тулев. 

Специалистите споделят да не вкарваме данните си за дебитните карти в получените линкове
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР