В Смолян над 100 деца годишно се разпитват от съдия

...
В Смолян над 100 деца годишно се разпитват от съдия
Коментари Харесай

Синя стая помага при разпити на деца в Смолян

В Смолян над 100 деца годишно се разпитват от арбитър като очевидци, причинители или жертви на закононарушения. От няколко дни това към този момент ще се прави в щадящата атмосфера на по този начин наречената " Синя стая ". Помещенията са предоставени на съда от община Смолян. Самата стая е построена от Министерството на правораздаването с финансовата поддръжка на Българо-швейцарски план за съдействие.

Смолян

Подобно на сътрудниците си от Полша, които първи употребявали " синя стая " за чуване на деца, от съда в Смолян са обзавели помещението с мебели в синьо. Според психолозите този цвят подготвя и успокоява децата, които би трябвало да дадат показания.
Петър Маргаритов - ръководител на Районен съд-Смолян: Стаята е оборудвана с мебели, с играчки, тъй че да се сътвори една по-добра и щадяща конюнктура по отношение на детето. В тази зала ще участва, несъмнено, и психолог или обществен служащ.
Помещението зад бариера - вид Венецианско огледало - е планувано за съдиите и другите органи, които ще разпитват детето. Самото дете не ги вижда и по този начин стресът от разпита е по-малък за него.

В практиката си арбитър Маргаритов е имал не един тежък случай на чуване на дете.
Петър Маргаритов - ръководител на Районен съд-Смолян: Скоро имах по този начин едно дело за извършен полов тормоз във връзка с едно дете, което беше малолетно, няма да загатвам възраст, име. Въпросите, които бяха задавани от следователя в мое наличие, бяха много шокиращи, надлежно детето беше извънредно уплашено в цялата тази обстановка, защото разбирате какви са въпросите и какви са отговорите.БНТ: Сега в тази стая по-добре ли би се почувствало едно такова дете?Най-малкото, детето няма да може да вижда съдията, служителя на реда или следователя надлежно и резултатът мисля, че ще бъде доста по-добър за него.
Чрез видеоконферентна връзка въпросите ще стигат до психолога, а той ще ги предава по подобаващ метод на изслушваното дете. Синята стая ще се употребява освен от съда, а и от полицията, Комисията за битка с противообществени прояви на малолетни и обществените служби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР