„В служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, има твърде

...
„В служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, има твърде
Коментари Харесай

Проф. Румяна Коларова: Кабинетът „Янев“ е бойна група

„ В служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, има прекалено много военни и прекомерно малко дами. Това направи усещане на всички анализатори “, съобщи пред БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки.

Ако към това се добави фактът, че министър председателят Стефан Янев е извънредно непосредствен на президента и негов зависещ, който е част от администрацията му, излиза наяве, че Радев гледа на този кабинет като инструмент, с който директно ще упражнява изпълнителна власт, акцентира политологът.

Имайки поради дилемите, които президентът е сложил пред служебния кабинет, той може да бъде обсъждан и като добре проведена бойна група.

„ Радев наподобява е структурирал кабинета, следвайки правилата на военна тактичност и организация и най-малко в главните ресори, които за него са предпочитани, ще работи по логиката на тази военна тактичност и организация “, изясни проф. Коларова.

Държавният глава също по този начин прави опит да притегли хора с политическа биография, които имат друга партийна еднаквост.

Служебният кабинет сигурно ще търси промяна на втория и третия административен ешелон. „ При всяко служебно държавно управление се прави промяна освен на политическите кабинети към министерствата, само че и на регионалните шефове. Изглежда тук тази промяна ще се реализира в оптималната степен и ще включва и голям брой други звена на изпълнителната власт “, уточни политическият анализатор.

Според нея тук е значимо да се подчертае, че в другите министерства „ степенна на изчистване “ на фрагментите на ГЕРБ ще бъде друга и не постоянно обвързвана с критериите за успеваемост. Например, промяната в Национална агенция за приходите става на фона на безспорния за всички специалисти положителен резултат – повишаване на данъчните доходи при понижаване на Брутният вътрешен продукт.

„ Ще бъде забавно да разберем в кои министерства ще се търси по-висока степен на последователност и къде ще бъде търсена радикална смяна “, означи проф. Коларова. „ В служебния кабинет има хора, които са били министри или заместник-министри в държавните управления на Борисов. Трябва да напомним, че заемането и на двата поста не става без неговото единодушие “,

По отношение на силовите структури е ясно, че Министерство на вътрешните работи ще бъде в центъра на внимание на президента. „ Важно е доколко ще бъдат спазвани правилата на демократичната промяна на властта “, прибавя политологът. „ Контролираният избор е действителен проблем, само че следва да забележим до какъв брой няма да има „ следено “ ограничение на клиентелния избор. Русенският изборен регион ще е индикативен образец, както и поддръжката за партията на Божков.

Важно е да се види доколко ще се подсигурява последователност в министерствата на външните работи, образованието и обществената политика.

„ Ясно е, че има поръчка външнополитическата позиция по отношение на районен съд Македония да остане непроменена, само че има и други доста значими посоки във външната политика. Отношението към Русия е едно от тях. “

„ Образователната промяна, провеждана от министър Красимир Вълчев, е в доста огромна степен одобрявана от проф. Николай Денков. Но би трябвало да забележим до каква степен ще стигнат персоналните промени в МОН, тъй като тази система има доста равнища. До кое равнище ще стигне промяната на фрагментите там. По подобен метод до какво равнище ще стигне промяната на фрагментите в МТСП. Всички знаем, че министър Гълъб Донев беше част и от държавното управление Борисов 3. “ означи проф. Коларова и добави, че за други министерства е пределно ясно, че там обстановката ще бъде на открит спор с администрацията на статуквото.

Тя уточни, че резултатът от работата на служебното държавно управление би трябвало да се чака след към месец, в средата на юни. В момента могат да се разясняват единствено персоналните промени, с които то влиза.

Лозунгът „ Да изчегъртаме ГЕРБ от властта “ е опит за радикализация, само че дали той ще бъде подет от служебното държавно управление.

„ За някои партии радикализацията е неизбежна. Но резултатът от нея е двустранен. От една страна се търси мощна готовност на тези, които са възмутени и нетърпеливо чакат измененията. Но по-меката външна страна може да бъде стъписана от сходни радикални поръчки и дейности. “, съобщи проф. Коларова.

Тя не изключва, че с сходен вид говорене може да се реализира резултатът от по този начин наречените късни митинги, което подсигурява на ГЕРБ опазване позицията на първа политическа мощ.

„ Лозунгът „ Да изчегъртаме ГЕРБ “ няма по какъв начин да не се появи в предизборната акция и по едно и също време с това, той няма по какъв начин да не ерозира меката външна страна на протестните партии “, акцентира политологът.

Проблем с легитимността на вота на идните на 12 юли предварителни избори може да има единствено, в случай че не може да бъде обезпечена положителната му организация.

„ Ако направените промени в Изборния кодекс, поради вътрешната им противоречивост, породят безпорядък, тогава може да се сложи под въпрос изборния резултат. А другояче всички чакаме решението на Конституционния съд “, сподели още проф. Коларова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР