В случая в Босилеград, действително е имало формално нарушение, не

...
В случая в Босилеград, действително е имало формално нарушение, не
Коментари Харесай

Посланикът ни в Сърбия за случая в Босилеград: Имало е формално нарушение, но реакцията е несъразмерна

В случая в Босилеград, фактически е имало официално нарушаване, не можем да си затворим очите, само че реакцията е несъразмерна. Това разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV посланикът ни в Сърбия Радко Влайков.

В петък наши лекари бяха арестувани от сръбските управляващи поради медицински прегледи, които правиха в Босилеград, по покана на локално сдружение.

„ Същността на нещата е по какъв метод се ползва законът и по какъв метод се глоби неспазването му – уточни той. – В случая чакаме явен отговор от сръбската страна дали на централно равнище тя стои зад несъразмерната акция на полицията в Босилеград, или става въпрос за самодейност – още веднъж преднамерено отношение на локалната власт към българите “.

„ Очаквам през днешния ден отговор от шефа на полицията дали те считат, че задържането за няколко часа на български медици е в духа на положителния звук “, добави Вайков.

Посланикът изясни, че уредниците на прегледите е трябвало да изискат позволение от районния инспекторат по опазването на здравето в Ниш. Той добави обаче, че абсурдът е тръгнал след посещаване на здравен контрольор час след началото на прегледите. Самото посещаване обаче било първото в района от осем години.

Влайков добави, че има указания от външния министър Екатерина Захариева да откри със сръбската страна механизъм за реализиране в бъдеще на подобен тип прегледи със съответното позволение, с цел да може да бъде обезщетена извънредно слабата опция за лекуване на нашите жители в този регион .

В момента има огромен проблем с достъпа до медицински услуги за хората от Босилеград и близките села – най-близката им болница е в Кюстендил, а най-близката сръбска болница е на 70 – 80 км. Това е един от многото проблеми, обвързван с нашето малцинство в Сърбия, уточни Влайков.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР