В случая технологията с изкуствен интелект (ИИ) е използвана, за

...
В случая технологията с изкуствен интелект (ИИ) е използвана, за
Коментари Харесай

Учени предупреждават: генеративният изкуствен интелект произвежда фалшиви научни данни

В случая технологията с изкуствен интелект (ИИ) е употребена, с цел да съпостави резултатите от две очни хирургични процедури, показвайки неправилно, че едната е по-добра от другата. За да потвърди евентуалната опция от научна машинация и илюзия на пациентите, медицински екип е упълномощил на най-новата версия на ChatGPT, да сътвори набор от данни за очното заболяване кератоконус, което утежнява зрението и в до 20% от случаите се лекува с трансплантация на роговица посредством една от двете сравнявани хирургични процедури PK и DALK.

И ChatGPT си " свършва работата " – генерира данни от изследване измежду несъществуващи 160 мъже и 140 дами, чиито подправени резултати дават предимство на DALK, което в действителност опонира на действителните клинични тествания.

Така генерираното проучване и разобличаването му е оповестено в сп. JAMA Ophthalmology на 9 ноември от екипа учени, които са го провели, с цел да потвърдят рисковете. „ Целта ни беше да подчертаем, че за няколко минути можете да създадете набор от...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР