В случая с мобилните оператори има три органа, които не

...
В случая с мобилните оператори има три органа, които не
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

В случая с мобилните оператори има три органа, които не работят - Комисия за защита на конкуренцията, КЗП и КРС

„ Индикации за картел на пазара на мобилните оператори има от много време, само че не изпълнителната власт би трябвало да се намеси, с цел да противодейства. Това е работа на регулаторите, а те не работят “. Това мнение изрази пред БНР депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него точно по тази причина са нужни не лични, а нормативни промени.

„ Има политически хайлайф, който оказва напън на регулаторите и те вместо да са самостоятелни стават функционалности на политици или на избрани бизнес групи “, уточни Мирчев. Влиянието върху самите регулатори на равнище политици сега е голямо, счита той.

Мирчев изрече очакване законодателен пакет от промени да бъде показан в средата на годината. Според него при новите правила на избор „ няма да има такава централизация на власт “.

„ В случая с мобилните оператори има три органа, които не работят - Комисия за защита на конкуренцията, КЗП и КРС. Държавата понижи с 40% понижи таксите за прилагане на честотите и вместо да понижат цените, те подвигат цените “, псочи депутатът от ПП-ДБ.

„ Регулаторите са подвластни на волята на политиците или на избрани бизнес групи, които имат съответното политическо лоби. Както стана с конституционните промени. Битката за регулаторите в Народното събрание се обрисува да е тежка в Народно събрание “, предвижда Мирчев.

По тематиката с „ Булсатком “ той отхвърли да вземе отношение, с цел да не се оказва напън по съответен проблем върху самостоятелния орган.

Депутатът съобщи, че до момента сме минали 5 пъти през избори, които не са дали безусловно болшинство на Политическа партия -ДБ и в страната да има „ огроман вълна, която да желае кореени промени – това не се случи. „ Можем да отидем на 6, 7, 8 избори и ще сложим връх, само че не съм уверен, че това ще донесе нещо положително. Дали борим (корупцията – бел. ред.) с господин Пеевски? Г-н Пеевски може да приказва, каквото си реши. Нито някой може да го спре, той си е решил по този метод да работи. В момента ние си изпълняваме нашата предизборна стратегия. Трябва да питате господин Пеевски какво го кара да ни поддържа “, разяснява Ивайло Мирчев.

Депутатът изрази терзания дали ще могат да осъществят предварителните си поръчки за промени в Закона за правосъдната власт, които се явяват продължение на конституционните промени.

„ Законът за правосъдната власт е идната огромна борба в този парламент “.

България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма законодателство, регулиращо слагането на ветрогенератори в морето, сподели Ивайло Мирчев във връзка със противоречивите законови ремонти, касаещи перките в морето. На рецензиите, че те са лобистки, той отговори, че „ този закон значително е копие на закони, които към този момент са признати в Европейски Съюз “ и прикани да се каже „ кое е лобисткото “. „ Ние би трябвало да имаме ветрогенератори в морето, тъй като имаме необработен запас “.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР