В случая с Мартин Божанов – Нотариуса безспорно е налице

...
В случая с Мартин Божанов – Нотариуса безспорно е налице
Коментари Харесай

В случая с Мартин Нотариуса безспорно е налице бездействие на институциите

В случая с Мартин Божанов – Нотариуса несъмнено е налице безучастие на институциите. На това мнение Димитър Марков от Центъра за проучване на демокрацията. е

„ Очаквам разплитане на случая „ Нотариуса “, само че не в целокупност, а едвам се замажат очите на обществото. Ще има изгорели брънки по веригата, само че съм песимистичен, че цялата скица ще излезе на ярко и всички отговорни ще понесат отговорност “, добави той.

От 2004 година Мартин Божанов е в архивите на прокуратурата и то не с един сигнал, само че нищо не се случило

„ Безспорно е налице безучастие на институциите “.

По думите му Народното събрание няма кой знае какъв брой потребни ходове. Единственото, което може да направи, е комисия.

„ Мога да се сетя за най-малко още 10 краткотрайни комисии, които не дават предстоящите резултати. Единственият ѝ смисъл, който би съдействал за някакво изясняване е, тя да работи безусловно транспарантно, да няма засекретени съвещания и информация. Ако това се случи пред очите на обществото, има някакъв най-малък късмет най-малко част от този пъзел да излезе на ярко “.

Това е слабият инструмент на Народното събрание. Силният е кадровата политика, означи той

„ Парламентът години наред не извършва функционалностите си, а в случай че го прави, не го прави морално. Една анкетна комисия няма да поправи тази виновност. Трябва да се сложи на спор по какъв начин се кадрува в правосъдната система. Очаквам да схвана къде в системата на прокуратурата е слабото звено. Притеснително е, че най-вероятно ще се стигне до посочването на един или двама прокурори, които ще излязат най-често фигуриращи по тези сигнали и преписки. С това ще спрем и ще кажем, че казусът е решен “, изясни той.

Той напомни, че става въпрос за скица, която функционирала повече от 10 години. В нея са взели участие десетки лица

„ Става въпрос за частни клубове, за членски карти. Дали обществото ще остане уверено, че бездействието на един или двама прокурори от приблизително към ниско равнище в йерархията е това, което е цялата скица. Не звучи безапелационно “, съобщи Марков.  „ Трябва да се ревизират всички случаи, в които името на лицето Божанов е упоменато, да се ревизира при кой арбитър и прокурор са били. Имало ли е промяна в хода на делото? Това са неща, които са лесни за проучване. Прокуратурата е държавен орган с необятни пълномощия “.

Явно това са схеми, които са устойчиви и стават със знанието на високите етажи в системата, заключи Марков

Източник: БНР

Още вести четете в категорията Крими&Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР