В случай на продажба на плодове и зеленчуци в насипно

...
В случай на продажба на плодове и зеленчуци в насипно
Коментари Харесай

Ето как търговците мамят клиентите със зеленчуците в насипно състояние

В случай на продажба на плодове и зеленчуци в насипно положение, търговците би трябвало да съблюдават условията за ясно и разбираемо обозначаване на цените, в това число указване на цената за кг.

 

За да предотвратят илюзия измежду потребителите, търговците би трябвало да обезпечат ясна и точна информация по отношение на цените за продуктите, без значение от това дали се продават в насипно положение или в опаковка. В случай на опаковани артикули, би трябвало да бъдат указани както цената за избраното количество, по този начин и цената за единица мярка (като килограм).

 

Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това значи, че дори търговецът да реши да продава 500 гр. ягоди в кутийка, той не може да заобиколи наредбите и да посочи само цената за съответното количество.

 

Търговците би трябвало да обезпечат ясно и тъкмо обозначаване на цените, като употребяват подобаващи способи като етикети, ценоразписи или табели. Цените би трябвало да бъдат в левове, в това число всички данъци и такси, и да бъдат ясно четливи и разбираеми за потребителите.

Също по този начин, вярното обозначаване на цените би трябвало да включва единствено нето тегло на стоката, без да се включва тежестта на опаковката. Това е значимо за попречване на подвеждаща информация и отбрана на правата на потребителите.

Препоръката към потребителите е да бъдат деликатни и да ревизират обозначаването на цените, когато вършат покупки, и да алармират при положение на неправилност или нарушавания на разпоредбите за обозначаване на цените на способените органи или организации за отбрана на потребителите.

Инфо: Уикенд

Тагове: плодове зеленчуци насипно състояние търговци нелоялни търговци клиенти
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР