В случай на болничен престой здравноосигурените лица, които искат конкретни

...
В случай на болничен престой здравноосигурените лица, които искат конкретни
Коментари Харесай

Вече ще има официални тарифи за доплащане при лечение в болница

В случай на болничен престой здравноосигурените лица, които желаят съответни спомагателни услуги или консумативи, ще могат да доплащат, само че при явен правилник . Болниците, клиниките и кабинетите, които лекуват пациент по пътека, финансирана от НЗОК, ще би трябвало да дават съответните медицински услуги без да одобряват заплащания или доплащания. Това е заложено в измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, написа в. " Труд ".

Всички действия и услуги, които обезпеченото лице може да изиска настрана, ще бъдат разказани, както редът за тяхното приемане, в разпоредба на министъра на опазването на здравето. “По този метод се спомага за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните заплащания на пациентите за оказваната им здравна помощ в границите на наложителното здравно обезпечаване и обвързваните с нея спомагателни услуги ”. Това се показва в претекстовете към законодателните промени, които от през днешния ден – 20 август, са обект на публично разискване.

За да се подсигуряват правата на пациентите на навременна здравна помощ, в закона се дефинира период за осъществяване от НЗОК на експертиза при скъпоструващи лекарствени артикули. Освен това, за реализиране на оптималната прогнозност на бюджета на здравната каса, ще се събира информация за цените на медицинските произведения, които се доставят на българския пазар от трети страни. Информацията ще се дава на възложителите на публични пръчки и до нея достъп ще има единствено Министерството на здравеопазването.

Целта е да се образува държавна политика в региона на медицинските произведения. Преценката за непълнота от избрана болнична здравна помощ ще се прави от Изпълнителна организация “Медицински контрол ” и ще се отразява и Националната здравна карта, плануват още измененията. С това се цели обективност на преценката съгласно действителните потребности на популацията от здравна помощ. И сега законът не разрешава на изпълнителите на здравна помощ да желаят пари за лекуване, поето от касата, по тази причина и пациентите заплащат за битови услуги, независими стаи, избор на екип, а част от лечебните заведения са въвели и разнородни административни такси и съвещания, напомня Сега.

С прелюдия текст, че се позволява доплащане, в случай че пациентът категорично изиска " лекарствен артикул и/или здравно произведение и/или по способ, разнообразни от предоставяните от лечебното заведение в границите на обезпечаваната от него здравна помощ и надхвърляща цената ѝ, обезпечена от бюджета на НЗОК ", се оставя опцията пациентите да доплащат най-много за медицински произведения, защото лечебните заведения настояват, че обезпечаваните от касата на 100% не всеки път са най-хубавият избор.

Hе ясно обаче дали текстът ще забрани на лечебните заведения да продължат да желаят пари за упойки при раждане, хоспитализационни прегледи и психически съвещания, за които официално се твърди, че не са част от пакета на НЗОК. Допълнително пари не могат да се желаят за лекарствени артикули за злокачествени болести и при съществуване на показания за продължение на лекуването над избрания в клиничната пътека най-малък болничен престой.

Пациентите обаче ще имат право " по своя самодейност " да получат против възнаграждение в допълнение поискани услуги. Те са категорично записани - усъвършенствани битови условия, " в допълнение обслужване, обвързвано с престоя на пациента в лечебното заведение, отвън обезпечените здравни и общи грижи ", избор на доктор или екип от медицински експерти. Дейностите, които пациентите ще могат да желаят против в допълнение възнаграждение, редът за тяхното заявяване и приемане и изискванията, в това число финансовите такива, при които се дават, ще се уреждат с наредбата на Министерство на здравеопазването за достъпа до медицински услуги, в която и в този момент е организиран да вземем за пример въпросът с избора на екип и доктор и пределната му цена от 900/500 лева Това значи, че занапред в наредбата Министерство на здравеопазването ще би трябвало да детайлизира всички разрешени или непозволени такси. Вероятно независимите стаи ще останат вид за доплащане, изборът на лекари, сестри и даже санитари - също. В момента разкош стаите в частните лечебни заведения могат да стигнат до съвсем 900 лева на нощ и не е ясно по какъв начин тъкмо министерството може да дефинира таван на цени на нощувки. Таксите за издаване на документи и информации, за безжичен интернет и носене на заболели по етажите също може да се окажат в допълнение обслужване.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР