В случай че доставчици на електронно съдържание ограничат достъпа или

...
В случай че доставчици на електронно съдържание ограничат достъпа или
Коментари Харесай

Вече имаме достъп до онлайн абонаментите си навсякъде в ЕС

В случай че снабдители на електронно наличие лимитират достъпа или размера от филми, сериали, книги, музика, спортни стратегии и така нататък, за които имаме абонамент и сме си платили в личната страна, ще са налице административно нарушаване и нелоялна комерсиална процедура. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на ТВ " Европа " във връзка влезлия в действие от началото на месец април нов европейски правилник за свободно прилагане на абонаменти за онлайн услуги при пътешестване в Европейския съюз. Той уточни, че не се позволява и начисляването на спомагателни такси.

  " От една страна, за нас като Комисия за отбрана на потребителите, това би представлявало нелоялна комерсиална процедура, защото клиентите са лишени от опцията да употребяват една услуга, за която са подписали контракт и са платили. От позиция на регулаторния орган би било административно нарушаване, защото съответният стопански оператор не се преценява с административната процедура, която го задължава да поддържа набора от услуги, които предлага, изясни Маргаритов. Той добави, че и глобите за всяко от нарушаванията са обособени. 

Маргаритов обясни, че в случай че български снабдител е направил нарушаването, се намесва КЗП. Но е допустимо да възникне проблем с интернационална мрежа в друга държава-членка, обвързван най-много с преноса на данните. " Ако български жители имат абонаменти в друга държава-членка заради това, че обитават там по-дълго време, могат да се извърнат към мрежата Европейски потребителски центрове за реализиране на контакт в другата страна ", даде образец той.  

Доставчиците имат безспорното обвързване да поддържат същия набор от услуги за електронно наличие, какъвто дават против възнаграждение в страната на престояване, съобщи ръководителят на КЗП в отговор на въпрос на водещата възможно ли е модифициране на предплатения в родината пакет. " Ако в България имам абонамент за някоя от платформите, които дават филми в избран размер, аз ще мога да употребявам това наличие на територията на всяка една страна от Европейски Съюз, пътувайки по работа или на отмора без ограничаване ", изясни ръководителят на КЗП. Той добави, че доставчиците биха могли обаче да надградят над давания пакет в страната, където услугата се заплаща, с нещо, което е типично за страната, в която пътува съответният консуматор. 

Маргаритов изрази мнение, че телекомуникационните оператори са посочили относително добра просвета при отпадането на таксите за роуминг през лятото на предходната година, защото са малко случаите на неспазване на разпоредбите. В този ред на мисли той показа съмнение, че би следвало и въвеждането на новите правила за онлайн абонаментите да премине гладко и без разтърсвания. 

В студиото на " Европа заран " ръководителят на КЗП разяснява предлагането на Европейска комисия за понижаване на таксите за презгранични заплащания в евро за целия Европейски Съюз. " След като имаме общ пазар, потребителите като европейски жители, без значение от своята национална принадлежност, би трябвало да могат да заплащат за това, което поръчват, без да бъдат натоварвани с спомагателни такси, които се дължаха за това, че има страни в еврозоната и отвън нея. Идеята е, че всички заплащания ще бъдат третирани като вътрешнообщностни, без значение в каква валута се правят и дали тя е обвързвана с еврото или страната е в Еврозоната ", обясни той. 

Председателят на КЗП насърчи упоритостите на европейските институции за премахването на виртуалните граници и акцентира, че в последните години са направени решаващи крачки в посока европейският консуматор да бъде най-добре предпазеният в света и в същото време – с най-вече благоприятни условия.

 
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР