В Словакия се провеждат предсрочни парламентарни избори. Те са много

...
В Словакия се провеждат предсрочни парламентарни избори. Те са много
Коментари Харесай

Проф. Здравко Попов: В Европа тече консолидиране на консервативни и националистически партии

В Словакия се организират предварителни парламентарни избори.

" Те са доста значими. Противоречието сред консервативно – демократично и националистическо - глобалистко е доста мощно проявено ", изясни пред БНР проф. Здравко Попов, някогашен дипломат в Прага, президент на Института за обществена политика.

 

При разделянето Чехия и Словакия през 1992 година първата власт в Словакия е на Владимир Мечиар – един от образцовите националисти, описа той в предаването " Събота 150 ". 

 

" Дълго време държеше националистическия дискурс в ръководството на страната. Имаше един интервал, в който той заглъхна поради потребността на обществото от европейска интеграция. Този интервал обаче не се оказа резистентен. При радикализация на обществото, даже и обвързвана с войната в Украйна, изплува този евентуален вид спор, който съществува във всички Вишеградски страни – против заплахите на глобализацията и интеграцията ". 

 

Роберт Фицо усети, че това е вид за триумф и стана самобитен евроскептик, уточни проф. Попов.

 

" Забеляза се, че Социалдемократическата партия на Словакия стартира да придобива националистически детайл. Това демонстрира, че национализмите не се безусловно свързани с разликата сред ляво и дясно ". 

 

Има две страни от Вишеградската група, в които ръководят консервативни националистически партии – Полша и Унгария. Словакия евентуално ще влезе в същата позиция, предвижда проф. Попов. 

 

" Забелязват се сходни трендове и в Чехия. Вишеградската група върви към някакъв необикновен вид взаимност. Запазването на националните ползи и идентичности се оказа по-сериозна заварка на районната група, в сравнение с интеграционните им ползи ". 

 

Той предвижда, че изборите в Братислава ще бъдат извоювани от консервативни и  националистически насочени партии. 

 

" Фицо не може самичък да направи държавно управление. Партията на прогресивна Славакия също няма шансове да сформира независимо държавно управление. И партия „ Смер “ би могла да провежда към себе си няколко партии въз основата на националистически ползи ".

 

В Европа тече развой на консолидиране на консервативни и националистически партии, изясни проф. Попов.

 

" Словашката национална партия се споразумя с българската партия " Възраждане " за общи дейности по време на европейските избори. " Алтерантива за Германия “ също има съглашение за общи дейности с " Възраждане “. Изгражда се една постоянна мрежа, която да показа общи артикули за акцията за европейските избори, а и с по-дългосрочна цел - да се консолидира като мощна секта в Екологичен потенциал "

Чехия, Словакия, Полша и Унгария имат едно по - изключително схващане за народна власт и независимост, съпоставено със западното, означи специалистът.

 

" За тях това значи да си самостоятелен и да не си управляем от огромни сили. Разбират го като народен суверенитет. Те са се съпротивлявали на тоталитаризма по трагичен метод. Затова отстояват своята самородност ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР