В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2

...
В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2
Коментари Харесай

Следващите 3 месеца ще получим над 3,2 млн. дози от РНК-ваксините срещу COVID-19

В идващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК имунизациите против COVID-19. Така те ще са повече от векторните. Това съобщи излънителният шеф Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов на брифинг пред " Пирогов ".

Вчера стана ясно, че страната ни ще получи близо 1,3 млн. от имунизацията на Pfizer/BioNTech. Те са част от тези 10 млн. ваксини, за които Европейска комисия се споразумя с Pfizer/BioNTech за ускорена доставка през второто тримесечие. Останалата част ще бъде за идващото тримесечие. 

" За да се получи това единодушие от всички страни, трябваше да бъдат извършени договаряния както на експертно равнище, по този начин и на политическо - на равнище водачи ", изясни Богдан Кирилов. По думите му, предстоящите количествата РНК-ваксини в идващите 3 месеца би трябвало да разрешат да се стигне до 50% равнище на имунизиране на популацията, каквато е и поставената цел от Европейска комисия. 

" Следващата седмица ще бъде препоръчано да се включат в имунизацията и хората, попадащи в четвъртата фаза -  възрастните жители и хронично болните. Ще бъде засилена интензивността на персоналните и общопрактикуващи лекари. Силно се надяваме до края на юни към този момент да имаме над 50% имунизирани от популацията. Като прибавим и тези,м които са преболедували, мисля, че доста скоро по-късно ще достигнем заветните 70% групов имунитет. В момента, в който имаме задоволително ваксини, този развой ще нарасне и ще стане резистентен ", посочи директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР